En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 19 oktober 2013

Leva utan pengar?

Irländaren Mark Boyle försökte leva ett år utan inkomst av lön. Dessutom utan att använda banktjänster och inte ha några utgifter. Hur gick det då?
http://worldobserveronline.com/2013/10/04/man-lives-without-money/

För sju år sedan, berättar Mark. Så jobbade han sitt sista år på ett företag. Planen då var fortfarande att få ett "bra" jobb , tjäna så mycket pengar som möjligt  och köpa grejer som skulle visa samhället att han lyckats. Han var fast som alla andra i ekorrhjulet. För ett tag så fungerade det. Han hade ett fantastiskt jobb, var nationalekonom i grunden och hanterade ett stort ekologiskt mat-bolag. Själv hade han en god inkomst, ett gott hem, en egen yacht i hamnen. Jämför han med idag så har han de senaste femton månaderna inte haft ett enda öre i inkomst.


Förändringen i livsväg kom en kväll på båten samtidigt som han filosoferade med en vän över ett glas merlot . Han hade själv påverkats av förebilder som Gandhi och Mahatma citat såsom "var själv den förändring du vill se i världen". Men de båda vännerna hade ingen aning om vad denna förändring skulle vara. Mark och hans vän pratade om alla världens frågor såsom miljöförstöring, krig om naturresurser, lantgårdar som drevs som fabriker, slavarbete inom andra fabrik- och industriverksamheter mm.

De undrade båda vilken av dessa frågor som det skulle vara bäst att ägna tiden till. Inte för att de kände att de kunde göra någon skillnad. De båda vännerna skulle tillsammans, oavsett vad de gjorde. Så skulle de bara vara som två små droppar i ett mycket förorenat hav..

Men den kvällen säger Mark, så nådde han en insikt. Att dessa frågor var inte oberoende - de hade en gemensam grundorsak. Mark sa att han för sitt inre, såg de direkta återverkningar våra inköp har på människor, miljö och djur. Att de samverkar och att det finns en faktor som förenar dessa problem. De grader av separation som finns i världen, mellan konsumenten och det konsumerade. Har ökat så mycket att det nu innebär att vi är helt omedvetna om de nivåer av förstöring och lidande som kommer från "saker" vi köper. Mycket få människor vill faktiskt orsaka lidande för andra. De har bara inte någon aning om att de är direkt sammanlänkade. Det som har möjliggjort denna separation är pengar, särskilt i dess globaliserade format.

- Om vi odlade vår egen mat , skulle vi inte slösa bort en tredjedel av det som vi gör idag .

- Om vi gjorde våra egna bord och stolar , skulle vi inte kasta ut dem det ögonblick vi tröttnade på dem.

- Om vi var tvungna att rengöra och själv hämta in vårt eget dricksvatten , skulle vi förmodligen inte smutsa ned det och förstöra det.

Så för att vara den förändring Mark berättar att han ville se i världen, så var han tvungen att ge upp pengar. Mark tog beslutet att prova leva ett år utan pengar. Han ville odla sin egen mat, använda byteshandel och använda avfallet som skulle bli av hans leverne. Mark ville leva i sitt eget kretslopp med naturen och världen omkring honom.

Större delen av året åt  han sina egna grödor. Han  lagade mat utanför sitt hem i ur och skur på en spis han ställde utanför. Han komposterade allt avfall och höll sig utanför elnätet. Han fick använda ved i en braskamin. Han badade i floden. Vart han skulle så cyklade han och hade en släpvagn för att kunna ta med sig varor.

Mark berättar att många människor säger att han är anti-kapitalistisk. Men Mark säger att även om han tror att kapitalismen kräver en oändlig tillväxt på en ändlig planet , så vill han inte kalla sig anti någonting . Han vill kalla det pro - natur, pro - gemenskap och pro - lycka . Och att det är det han inte får - om han följer det vanliga mönstret av konsumtion och miljöförstöring.. Trots att vi har det så bra materiellt så ökar t.ex. psykisk ohälsa såsom nedstämdhet - depression , kriminalitet, psykisk sjukdom, fetma, självmord och så vidare. De är alla på uppgång. Mer pengar ger inte mer lycka.

Ironiskt nog berättar Mark så anser han själv att det här året har varit det lyckligaste i hans liv . Med fler vänner i sitt samhälle än någonsin , han har inte varit sjuk sedan det började. Mark berättar att han upptäckte att för honom var vänskap, inte pengar, en verklig säkerhet. Fattigdomen i den västliga delen av världen är den andliga. Självständighet är egentligen ett verkligt beroende. Beroende av det kapitalistiska systemet.

Kan vi alla leva så här i morgon? frågar sig Mark. Nej, det skulle vara en katastrof säger han vidare, vi är alltför beroende av både det nuvarande systemet och den billiga energin som vi har lyckats bygga en hel global infrastruktur kring detta .

Människor brukar fråga Mark vad han saknar jämfört med hans gamla värld av vinster och affärer. Han brukar svara: Stress , Trafikstockningar , Kontoutdrag och Elräkningar...
http://worldobserveronline.com/2013/10/04/man-lives-without-money/

5 kommentarer:

  1. Jag tänker ofta på priset när jag handlar och förundras att mängder av varor kostar så lite att de som producerat måste nästan jobbat gratis. Tänkte på dina fynd på Åhlens, är det inte sådana köp som håller igång det här slöseriet med resurser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slöseri med resurser ser jag oftast som överkonsumtion. Jag jobbar själv på att inte köpa saker i onödan som jag inte behöver. Jag tror varornas orginalpris, i det finns det som man betalat tillverkarna. När man köper saker på rea beroende på att en butik ska flytta från en lokal till en annan drabbar det ju inte ursprungstillverkarna.

      Men jag håller med om att man bör försöka tänka på att inte stödja oetiska klädtillverkare. Bland annat har vi ju H&M och Indiska som haft kritik på sig för dåliga arbetsvillkor på fabrikerna...

      Konsumenterna styr handlares beteenden...

      Radera
  2. Maskiner gör mycket och nu kommer robotar snabbt in i mer produktion och de som sköter produktionen kan prestera mycket.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maskiner är ett annat problem eftersom att de tar över arbetstillfällen och även gör att vi kan producera så snabbt. Modern industriproduktion har både fördelar och nackdelar...

      Radera
  3. För mycket länge sedan konstruerades en vattendriven kvarn i romarriket och producerade mjöl för befolkningen i flera städer med enbart ett fåtal mjölnare som skötte verksamheten. Kejsaren blev orolig för den arbetslöshet som skulle bli följden om detta upprepades på fler platser och förbjöd ytterligare vattenkvarnar. Mängder av slavar riskerade att bli arbetslösa. Tror det var för ungefär 1800 år sedan.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera