En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 9 januari 2013

Motiverande samtal, och förändring...

Varje dag samtalar vi egentligen om förändring, och hur saker förändras. Från enkla frågor när vi ber någon att skicka saltet, till alla de yrken som faktiskt fokuserar på olika typer av förändring. Vi rådfrågar coacher, lärare, vägledare, läkare, terapeuter, psykologer, kuratorer, osv. om hur vi skall nå eller få en förändring av något slag.

Många olika yrken pratar om livsstilsförändring utifrån att det kan påverka ens hälsa, så tandläkare, läkare och andra vill att vi skall fatta bättre beslut om vår livsstil, mat, träning, minska på rökning, kaffedrickande eller vad det nu kan vara, för att öka hälsan. De för också en typ av motiverande samtal, för att försöka motivera till den här livvstilsförändringen.


Många som sedan själva pratar om att de själva vill göra en livsstilsförändring har en typ av ambivalens till valet de måste göra. Å ena sidan, å andra sidan... Många är medvetna om en förändring de behöver göra, men samtidigt vill de inte lämna den trygghet de känner i det liv och de rutiner de redan har. Man vill förändras, och man vill inte förändras, samtidigt. Den här ambivalenta inställningen till förändringen är naturlig och en del i att vara människa. Faktum är att kunna prata om förändringen man behöver göra på det här viset, visar ändå på att man kommit ett steg närmare att verkligen förändra sig eller sitt liv.

En del vill inte förändras alls, även fast människor runt omkring ser och försöker övertyga personen om att en förändring måste till. För en sådan person skulle det vara positivt att påbörja den här ambivalenta fasen av "velande" istället för att tvärsäkert inte vilja ha en förändring. Då skulle de vara närmare förändringen.

När en person är ambivalent till en förändring, så hör man ofta två typer av påståenden, den ena stödjer förändringen och säger att "jag skulle behöva sluta röka, gå ned i vikt.." vad det nu kan vara, medan den andra rösten säger "men jag har försökt och det har inte fungerat" vilket är ett sätt att bevara det nuvarande status quo.

Motiverande samtal handlar därför om att du inte behöver berätta alla fakta om "hur bra det skulle vara för dig att gå ned i vikt" för en med övervikt kommer säkerligen redan känna till alla hälsorisker mm. Eller "det skulle vara bra för dig att sluta röka". Många rökare kommer redan också känna till hälsoriskerna. De kanske redan för den här inre dialogen om att "jag borde.." men ännu inte lyckats ta det steget till att faktiskt göra den här förändringen. "Jag skulle vilja gå ned i vikt (påstående som stödjer förändring), men jag älskar att äta (bevarande påstående).

Därför är ett sätt att ge personen stöd i att själv göra den här förändringen att ställa den typ av frågor som får personen att göra ett resonemang som skulle fungera.

1) Varför skulle du vilja göra den här förändringen?
2) Hur skulle du då gå till väga för att göra så att det lyckas?
3) Vad är de tre bästa och viktigaste orsakerna för dig att göra det här?
4) Hur viktigt är det för dig att göra den här förändringen, och varför?

Efter att ha lyssnat på svar på många av de här frågorna, så är den sista viktiga frågan:

5) Så, vad tror du egentligen att du kommer att göra?

Detta är naturligtvis ett enkelt exempel, men visar ändå på olika sätt att fråga för att komma framåt i personens tänkande. Inte för att ena personen skall "läxa upp den andra" om hur farlig rökningen är, vilket bara sätter en person i en defensiv position så att personen antagligen inte tar och gör en förändring då den är på defensivt försvar, och kanske även lite aggressiv. Genom att istället visa intresse, stöd, förtroende för att personen kan göra den här förändringen själv, så ökar chansen att personen lyckas.

Människor har sina egna styrkor, de själva har egna saker som motiverar dem, och vi som försöker "hjälpa" och tror vi "vet bäst" har inte alla svar. Därför är det alltså också något som måste göras tillsammans och något som en "hjälpare" inte kan göra åt någon annan. De måste ju ta steget till förändring på egen hand. Vi kan inte skapa motivation hos någon annan, men vi kan locka fram den genom att fråga på rätt sätt. Motivationen finns säkert där redan.

Människor tror också mer på det som de själva säger, än vad andra säger. Därför är det effektivt att ställa frågor och låta dem själva svara och hitta lösningen. Det finns mängder av intressanta böcker på det här ämnet, och även kurser man kan gå för att lära sig olika tekniker. 

7 kommentarer:

  1. Gränsen mellan motivation och manipulation är ju hårfin.
    "Rätt" incitament ger oftast motivation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi är motiverade klarar vi att göra större förändringar väldigt snabbt, så motivationen är ju viktig. :)

      Radera
  2. En spark i skrevet alternativt ett papper med svart på vitt på hur mycket fett jag hade lagrat i kroppen gav mig motivation. Nu har det börjat bli omvägar istället för genvägar och trapp istället för hiss. Målet är att inte äta något socker, har kommit så långt att jag skäms när jag äter en liten chockladbit.

    Men, redan efter en vecka börjar vågen visa på nedgång och kroppens känns lättare/starkare. Och då har jag gjort minimala insatser. Antagligen har jag lagt ner mer engagemang på bortförklaringar och skapa alibi för att slippa göra denna lilla förändring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis, bara att fortsätta vidare till ännu mer framsteg. :)

      Radera
  3. Förslag till ytterligare:

    6)När ska du göra ...

    7)Och rapport i en nära framtid hur det gått.

    Måste erkänna att det inte gått helt att hålla lite äldre mål om personlig hälsa. Bestämde mig för att dricka ett glas rödvin varje kväll och en bit mörk choklad för hälsan. Sämst har det varit med chokladen och ibland glömmer jag dricka annat än vatten och kaffe.

    Australien har nu purpur som ny färg för värre än extrem hetta enligt skyNews. Strax innan varnade de för tre veckor kaos med snö och kallt väder (-15) i England. Bör nog fundera på om detta kommer hit, snart?

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo situationen i Australien känns ju oroväckande. Hoppas att det snart vänder för dem. Vädret här uppe i norr, är inte lika kallt som det brukar vara den här årstiden. Istället för -30 grader som är frekvent förekommande i slutet på December och Januari, så har vi haft temperaturer kring nollan och till -10 som högst kanske -15 grader inte alls så illa som det har brukat vara andra år alltså, men kylan kanske kommer...

      Radera
  4. Ska såga upp lite mer liggande torra träd jag haft liggande. Har en modern kakelugn som går att elda dygnet runt om det skulle behövas.

    Passa på och njut av er värmebölja. Ser solljus genom molnen allt tidigare - våren närmar sig.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera