En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 26 november 2012

Vi har inte råd att vänta till nästa klimatmöte...

FN-mötet om klimat startar i Doha i Qatar i dag måndag. Istället för ny enighet resulterade Köpenhamnsmötet 2009 i en ökad splittring som fortfarande hämmar klimatprocessen. Skall det här mötet leda till några viktiga nya framsteg i frågan? http://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-ar-av-baksmalla-i-klimatfragan

Den världsomfattande ekonomiska krisen har sedan 2009 dessutom kastat om prioriteringarna. Kommer man att värdera vårt klimat och livsmiljö när mer akuta frågor som hur man skall rädda det ekonomiska systemet kommer före.


Eventuellt kommer ett nytt intresse för klimatfrågan utifrån en rapport från Världsbanken nyligen kom ut med. http://rymdiz.blogspot.se/2012/11/katastrofala-temperaturhojningar.html

Och med början nästa år kommer även en serie nya klimatrapporter från IPCC som kan sätta ny fart på opinionen. Men även om opinionen har åsikter om klimatförändringarna så är det upp till politikerna att enas och sätta fram konkreta förslag och krav på minskade utsläpp av växthusgaser.

Med hälften kvar av oljan verkar det alltså inte som att man har tänkt lämna denna kvar i marken, de senaste 20 åren har man knappt gjort några framsteg alls vad gäller klimatfrågan, och om ytterligare 18 år är all olja redan använd. I den här takten finns det alltså ingen broms överhuvudtaget och klimatfrågan blir alltså inte prioriterad utifrån kortsiktiga ekonomiska intressen över långsiktig hållbarhet. Med sinande energiresurser som sätter ett tak för all annan ekonomisk utveckling så är heller inte ekonomin bättre om 5 år eller 10 år än den är idag.

Det som är lustigt är alltså att om 18 år så är befolkningen i världen större, resurserna mindre, och världens energitillgång 83% mindre än idag. Möjligheterna för utrymme i ekonomin till att göra förändringar blir alltså hela tiden sämre. Vi har alltså inte råd att vänta. Dessutom handlar det inte bara om det ekonomiska utrymmet men att klimatförändringarna snart når den punkt där vi inte på något sätt kan bromsa eller stoppa dess förlopp när vi går in i en aktiv kolcykel.

Utifrån denna aspekt så handlar det egentligen om att sluta använda olja helt, redan om 5 år kanske, än att vänta de här 18 år som oljan hade kunnat räcka. Bränner vi på oljan så har vi troligtvis gått in i en aktiv kolcykel innan oljan hinner ta slut.

Om vi hade tänkt kunna leva på den här planeten så måste de göra kraftiga nedskärningar i utsläppsrätter nu, och vi har inte varken tid eller råd att vänta till nästa klimatmöte. Vid tidigare klimatrapport skulle temperaturökningen bli ca. 2 grader inom de närmaste 100 åren. Nu är det 4 graders höjning man räknar med, och vid den temperaturen blir stora delar av planeten obebolig för människor vad gäller tillgång på odlingsbar mark, vatten, och stödjande ekosystem som vi ändå behöver för att kunna fiska eller hitta kött.

Varken vad gäller vår ekonomi, livsmiljö, eller tillgång till energi som behövs för att göra utveckling och omställning till ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle så har vi tid till att vänta. Kostnaden eller värdet så att säga, i att vi förstör halva vår planet i ett enda slag, genom dessa klimatförändringar, är ofattbart högt, och högre än kostnaden för att så snabbt som möjligt stänga all ekonomisk aktivitet som är beroende av fossil energi.

12 kommentarer:

  1. Så hur inför man en depression som ekonomiskt sett kan bli värre än digerdödens omedelbara ekonomiska konsekvenser innan det blir en människoskapad naturkatastrof som blir värre än digerdöden?

    Jag tror att det fortfarande finns en chans hyfsat snabbt nolla Sveriges nettoutsläpp genom investeringar och vaneförändringar men hela världen? Och mycket snabbt? Hur 17 gör man det frivilligt och fredligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör man inte.

      Här är vi, en liten exklusiv klick, med allt förspännt och lyxproblemet att på kvällstid fixa vår hackande planet och mänsklighet medan 2-4 miljarder sliter arslet av sig för att sätta bröd på bordet till sin familj. Vi lever på samma planet men i olika världar. Sverige - visst men jorden? Nej. Inte pessimistiskt utan realistiskt.
      /H

      Radera
  2. Det tror inte jag. Varken i Sverige eller i världen i övrigt.
    Inte ens med pistolmynningen mot tinningen kan den här arten fatta allvaret.

    Utan att vara pessimist undrar jag verkligen om intelligent liv finns nån annanstans, här finns det uppenbarligen inte.

    SvaraRadera
  3. Min mening är att vi måste göra det vi kan. Jag menar att Sverige kan bli en förebild för andra i många avseenden. Fördelen är att vi har el i stora mängder och "lätt" kan minska oljeanvändningen. Styr vi medvetet stora resurser åt det hållet skapas nya jobb också. En enkel början är att minska subventionerna till långtradare och införa en liten skatt på flygbränsle.

    Stenkol är värre än olja och det finns en sämre variant som heter brunkol. Vattenfall står, främst genom att bränna brunkol, för mer koldioxid än hela Sverige sänder ut i atmosfären. Möjligen kan ett byte av styrelse där ge en viss effekt. Nu går Vattenfall pga idiotiska affärer utomlands ekonomiskt inte så bra, men en utveckling åt rätt håll går att åstadkomma.

    Vaneförändringar styrs med kunskap mot vanföreställningar och sk ekonomiska styrmedel mot ovanor.

    Tompan det behövs smartare påverkan än pistolmynningar.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec


    SvaraRadera
    Svar
    1. Lilla rika Sverige en förebild...
      Men vad tror du Kina, Pakistan, Indien, USA, Ryssland m.fl kommer att ta för intryck av det?

      Och vi gör redan allt vi kan. Politiskt sett i vår sk. demokrati. Ta i hårdare = inga röster = ingen politik = ingen ändring.
      /H

      Radera
  4. Jag menar att vi redan har pistolmynningen riktad mot tinningen. Den är kanske en decimeter ifrån, men måste vi ha den tryckt mot huvudet för att fatta nåt?

    Överhuvudtaget måste den här arten ompröva sitt sätt att leva på allt annat levandes bekostnad. Snart har vi sågat av den gren vi sitter på själva.

    Jag är mycket pessimistisk när det gäller det sunda förnuftets möjligheter att göra nåt åt vare sig miljöproblem eller resursbristerna i världen, bara det faktum att vi har COP18 nu säger en hel del. Vi har inte nått någonstans på de andra 17 mötena, möjligtvis har deltagarna fått vidgat sina vyer, eller åtminstone sett nya vyer, men faktum är att vi hela tiden förstört mer av vår biosfär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pistoler och pistoler...
      Jo, du och jag kan ju välja om någon skulle peka med puffran. Miljarder har inte den lyxen. Cop ändrar inget.

      /H

      Radera
    2. Oljan ska upp. Måste upp. Annars dör miljarder. Fundera på det.

      Du kan påverka dig mycket, dina nära en del, ditt samhälle något, din värld inget.
      /H

      Radera
    3. Problemet är väl att de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna inte alltid är de som kan kontrollera utsläppen, så världen har pistolen mot tinningen men de länder som hoppas att det inte drabbar just deras befolkning tutar på och kör.

      Radera
  5. Jag är också pessimistisk till möjligheterna att styra om världen. Det som snabbast kan ändra sig är att fler av oss rika blir fattiga - vilket kommer leda till en rejäl minskning av utsläppen. Så -jag hejar på en ekonomisk depression!

    SvaraRadera
  6. Du styr om världen Maria och du är inte ensam. Vi har fler vägar än en ekonomisk depression även om den snabbt sänker utsläppen.

    När lösningar på transporter utan olja och med mindre olja får större volym faller kostnaden. Tex fungerande järnväg där steg 1 är att sluta fuska med statistik.

    När el används effektivare. Tex mer LED.

    När flödande energi växer blir den effektivare. Tex vindkraft kostar allt mindre per producerad kWh.

    Viktigast att fler blir medvetna om vad ökad temperatur medför samt att du har ett personligt ansvar. Själv försöker jag stöda rätt teknisk utveckling.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera