En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 21 november 2012

Vetenskapens värld 20121119

En del av er har säkert redan sett denna: http://www.svtplay.se/video/591940/del-12/?tab=undefined&sida=1

Del 14 av 18. Hur kunde världens ledande ekonomer missa att vi var på väg mot den största finansiella kollapsen sen 1930-talet? Vetenskapens värld granskar ekonomivetenskapen och den pågående skuldkrisen. Enligt en växande skara kritiker ledde häpnadsväckande brister i de ekonomiska modellerna fram till krisen. I centrum står vår tids enorma finanssektor. 



Går igenom bakgrunden återigen, upptakten till dagens skuldkris, hur pengar skapas. Mycket är sådant som man kanske hört förut men avsnittet är ändå underhållande och har en del nya vinklingar.

En del av dagens ekonomisystem är att man mäter mängden pengar M1, M2, M3 men inte mängden skulder på samma sätt. Man följer inte noga vart skulderna hamnar, som hos privatpersoner som skapar en bostadsbubbla, företagsskulder eller om skulderna blåser upp värdet på finansiella värdepapper.

Samtidigt konstaterar man kanske kärnan i ekonomikrisen, att åtstramningar leder till ekonomisk avmattning och då kan inte skulder återbetalas. Samtidigt låtsas man att skulderna en dag skall återbetalas genom att fortsätta skapa mer och större skulder hos centralbankerna.

Man tänker dock inte denna tanke till slutet genom att man säger aldrig att fortsätta på samma sätt leder också till systemkollaps så att man sitter fast i en rävsax hur man än gör. Man gör heller inte kopplingen till realekonomin, att vi inte kan ha evig tillväxt på grund av att vi slår i ekonomitaket när det hela tiden finns färre resurser att dela eller fördela. Energikrisen kommer också hela tiden att förvärras så de här processerna med ekonomi och skuldkris måste hela tiden också öka takten på hur det hela eskalerar.

Mot slutet av avsnittet kommer också en lösning på krisen, massiva skuldavskrivningar, både för banksektor och privata hushåll. Samtidigt som man krymper finanssektorn till hälften och behåller de funktioner som behövs till realekonomin, övrig del får gå bankrutt. Hur detta skulle kunna ske på en global nivå med en global konsensus är för mig dock ett mysterium. Aldrig förr har världen lyckats enas om något med en sådan stor omfattning som påverkar alla. Att de skulle lyckas nu, och undvika systemkollaps är för mig otroligt. För att inte tala om hur arga de som inte har lån skulle vara på de som isåfall skulle få sina skulder avskrivna och därav också värdet givet till sig. Enorma protester och nära upplopp i båda de här scenariona som jag ser mig.

Men ett favoritcitat från avsnittet för mig var "Om du har is på din trapp, så är du orolig för att någon kan komma att falla och göra sig illa där. Du vet förstås inte -när- detta kan komma att ske, men du vet att det finns en stor risk och därför är du orolig". 

I dagens ekonomisystem ser vi nu en stor oro för kollaps. Det finns en reell risk, ungefär som med isen på trappan. Men det är omöjligt att kunna säga "när" detta kommer att ske. Håll andan och gå försiktigt. Avsnittet är väl värt att se och finns på SVT play några veckor till.

6 kommentarer:


  1. Bankerna säljer krediter som kostar ränta, som skojare säljer lyckopiller av socker. I båda fallen hänvisar man till vetenskapliga bevis som inte finns.

    Avskaffa Riksbankens ekonomipris - omgående.

    SvaraRadera
  2. Håller med om det där med "massiva skuldavskrivningar". Tänker att det är en fin tulipanaros som europeisk medelklass hänger sig åt att hoppas på när alla andra smärtfria lösningar är bortom räckhåll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är en överoptimistisk tanke att det skulle ske "smärtfritt" eller jag är inte säker på att det ens går att göra utifrån politiska orsaker, då detta inte skulle gå att göra som ett vanligt politiskt beslut utan här skulle någon slags "överhöghet" bara gå in och besluta och det har ingen gett någon mandat att göra.

      Radera
    2. ...skuldavskrivning är väl ungefär som att bota alkoholism med mera sprit.

      Radera
  3. Hur troligt är det att man skapar en kontrollerad inflation?
    Vad talar emot?

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera