En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 26 juli 2012

Vart tar alla pengar inom EU vägen?

EU: s revisionsrätt kan till exempel endast till fullo bekräfta 5% av förbrukade pengar som finns i budget och många har därför kritiserat systemet varje år sedan 1994. För hur kan pengar hanteras på ett sådant sätt att man inte vet var de tar vägen? EU:s årsbudget uppgår till nästan 142 miljarder euro (2011).

I fråga om ansvarsfrihet år 2003 lovade kommissionen en omfattande reform, men vi väntar fortfarande på denna. En av de som är kända för att ha kritiserat systemet var Marta Andreasen. http://en.wikipedia.org/wiki/Marta_Andreasen

Marta fick så småningom sparken ifrån sitt arbete, gissningsvis för att det sällan är uppskattat att kritisera ett system man är en del av. 2007 var budgeten på "bara" 120 miljarder Euro men ingen kan alltså säga med säkerhet var pengar inom EU egentligen tar vägen.



Så här mycket information kan man till exempel få veta på Eu-upplysningens hemsida: http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/EUs-budget/Kort-om-EUs-budget/

Marta Andreasen, var på den tid det begav sig, Europeiska kommissionens tidigare chef revisor. Hon gick ut med uppgifter att det fanns oförklarliga brister mellan två av EU:s konton där det saknades £130 miljoner i räkenskapsskillnad. Efter att ha gått ut med dessa uppgifter fick hon sparken, år 2005 av dåvarande chef Neil Kinnock då hon ansågs inte vara lojal gentemot arbetsgivaren. http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/nov2007/eufraud_again.html

Jag tänker mig att denna anda av ogiltigheter inom EU fortsätter att leva kvar, man har aldrig varit intresserad ifrån ledningshåll av att klargöra för allmänheten hur pengar spenderas och omlokaliseras inom EU. Många länder inom EU har en mycket lägre nivå av insyn till myndigheternas arbete jämfört med den lag om offentlighet och insyn som finns här i Sverige. Eftersom skillnaderna i myndighetsutövning är så stor så har man en väldigt låg nivå av insyn i EU-arbetet.

Att korruption nu frodas inom EU kan vi vara alldeles säkra på, och hur mycket pengar som egentligen försvinner för närvarande igenom "räddningsfonder", "räddningspaket", "brandväggar" mm, kan vi bara ana att det kommer vara i mångmiljardklassen. I efterhand kommer ingen kunna säga hur pengarna vandrat i systemet utan de kommer bara att vara spårlöst borta. Det är helt enkelt ett enda stort svart hål av bristande bokföring, lögner och okunskap ifrån oss EU-medborgare. Mycket pengar lär komma att stjälas i processen då ingen kan sakna pengarna då bokföringen har sådana brister.

Det som är synd är väl att vi som medborgare heller inte efterfrågar en större transparens, eller insyn. Vi accepterar styrningen som varande hur bristfällig som helst. Frågan är hur vi någonsin skall återfå någon slags kontroll, insyn eller demokrati i vårt "fredsbevarande" demokratiska system. Utan att medborgarna frågar efter en förändring kommer vi heller inte att få någon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar