En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 juli 2012

Torka i USA men svenska skördar regnar bort...

Man har uppskattat att kanske motsvarande en miljard svenska kronor har regnat bort under sommaren som var ovanligt regnig. 2007 som räknades som ett ovanligt regnigt år så var bortfallet en halv miljard. Man kommer inte veta säkert vad bortfallet resulterar i ekonomiskt förrän under hösten då man gör bokslut.
http://www.di.se/artiklar/2012/7/11/en-miljard-regnar-bort/

Värst drabbade för närvarande, är Norrbotten, Västerbotten, Dalarna samt hela Västmanland och Uppland, men Skåne och Halland har fortfarande sitt på det torra, med vissa undantag. Dock står Skåne för en stor del av den svenska spannmålsproduktionen så om man skulle ha något slags rekordår där i år så kan alltså bortfallet eventuellt jämna ut sig..


Eftersom dessa väderförändringar av extremväder gör att regnperioder i Sverige kommer att öka och Sverige kommer att bli regnigare och blötare så kommer alltså bönderna i de här regionerna att få det mycket tuffare i framtiden då väderförändringarna permamenteras.

Kan vara något att fundera på för de som tänker sig att investeringar i jordbruksmark är framtiden. Då bör man alltså även fundera en och två gånger på var denna jordbruksmark är lokaliserad.

Se även tex: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/klimatforandringarna-visar-sig-i.html och http://rymdiz.blogspot.se/2012/07/ipcc-varnar-for-extremvadrets.html angående väderförändringar.

Inte helt förvånande gör detta att priset på jordbruksaktier rusar, etanolpriserna väntas skjuta i höjden, efter torkan i USA och här hemma får vi fundera på om detta på sikt alltså kommer att göra att en del jordbrukare kommer att få lägga ned då de inte längre kan kämpa mot vädrets makter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar