En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 29 juli 2012

Sommarbio: Batman the Dark Knight Rises...

Gjorde som många andra och valde att gå och se Batman i sommarbiomörkret. Trots att midnattsskjutningen under premiären hände långt härifrån, i ett helt annat land, så fanns tankarna kvar kring varför det hände och hur det kom sig att mördaren valde just den här filmen. Trots en del tankar som då och då kom och störde så var det en väldigt bra (fast mörk) film.

På något sätt tyckte jag ändå att filmen innan den här, nämligen "The Dark Knight" var mörkare än den här "The Dark Knight Rises" som ändå verkade hålla någon slags strimma av hopp genom det mörka temat.

Tankarna på offren till dödsskjutningen kom naturligtvis vid det första segmentet i filmen där det skjuts en hel del och det var då mördaren även öppnade eld mot de oskyldiga, mot familjer, både vuxna och barn i biosalongen och foajén på biografen i Denver. 12 människor miste livet. http://www.dn.se/nyheter/varlden/garningsman-identifierad-efter-bioskjutning


Ett av filmens tema känns just som det meningslösa våldet och hur det inte leder någonstans utom till mer lidande både för förövare och offer, även om det i filmen förklaras att även förövare i filmen har tragiska bakgrunder och att de är trasiga människor.

Till den bakgrunden känns det nästan ironiskt att mördaren i Denver, USA valde att utöva meningslöst våld till en film som just har det budskapet att förövaren också är ett offer. Man kan bara fundera över vad i hans egna liv, hur trasigt psyke man måste ha innan någon människa tar och gör något sådant.


Vad gäller Batman själv så har han i trilogin kommit långt, och förlorat kanske många av sina illusioner. Men fortsätter att kämpa för Gotham City även fast andra påpekar för honom att han inte är "skyldiga dem något", invånarna i Gotham, att han "redan gjort nog" för dem. Kampen fortsätter dock, till filmens sista ruta i  ett högt tempo. Filmen känns aldrig tråkig trots att den är 2h och 40min lång har den mycket att berätta och är väl värd att se. Den har även fått ett gott betyg på IMDB. http://www.imdb.com/title/tt1345836/

För mig tyckte jag även det var skönt som omväxling att slippa se filmen i 3D, för de flesta storfilmer på senaste tiden har ju bara funnits i den varianten och skall jag välja får jag nog säga att det är mycket mer avkopplande att se filmen helt "naturell" och om filmen är bra, behövs inte 3D för att lägga effekt och underhålla oss mer än själva filmens handling gör bara i sig själv.

Själva har vi ingen hjälte som kan rädda oss, vi får själva försöka rädda varandra. När en trasig människa kan gå så långt som vid skjutningen i Denver, så är det hela samhället som har misslyckats. Vi måste försöka igen, och göra samhället ännu bättre. För att sådant här inte skall behöva hända, vaken nu eller i framtiden.

2 kommentarer:

  1. Mörkret har fallit, regnet piskar intermittent och fladdermössen har tagit över efter svalorna i jakten på blodsugare där utanför fönstret. Här har jag läst din blogg och håller med i det viktiga att ständigt försöka förbättra samhället. Olika åsikter kan vara bra för att få andra perspektiv på tillvaron.

    När jag såg Avatar i 3D tyckte jag det var en vacker film och att just 3D nyttjades bra dessutom hade filmen ett tydligt budskap. Ett snart revolutionärt omvälvande område för vårt samhälle som jag följt och investerat i är 3D kopiering.

    I tisdags hade CNN ett inslag om 3D printing dvs additiv tillverkning. Teknologin gör det möjligt att tillverka föremål lager för lager. På Cornell university har man arbetat med bio-printing och nyss med att trycka mat men det häftiga mål man har är att trycka med olika material för att få fram produkter med elledningar, dator mm och tror att man om ett par år ska kunna trycka robotar som reser sig upp från tryckeriet och vandrar iväg.

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är spännande teknologi med 3d printing.:) Vad gäller 3d på film så är jag lite missbelåten att jag inte såg Avatar i 3D utan på den tiden fanns det inte ens 3D biograf i Luleå utan man var tvungen åka till Piteå för det nöjet så det blev aldrig av...bara sett den i vanlig 2d alltså men den var tillräckligt bra så också.. :)

      Radera