En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 30 juli 2012

LIBOR bevisligen manipulerad av minst tre stora aktörer...

Libor skandalen fortsätter att växa och det visar sig nu att Barclays inte är den enda av "storbankerna" som i stor utsträckning alltså manipulerat interbankräntorna. Tidigare har Barclays alltså försökt att slinka undan mer rättsliga påföljder genom att helt enkelt betala skadestånd.
http://www.expressen.se/nyheter/libor-skandal-kan-sta-banker-dyrt/

Men utredningen fortsätter växa och härvan kommer antagligen att ta evigheter att försöka reda ut. Det är frågan vad man egentligen kan göra åt saken eftersom detta handlar om att man via räntorna även alltså påverkat indirekt vår avkastning på fonder, eller bankkonton. Det handlar alltså om ofattbara summor som "stulits" av folket genom manipulationen av Libor.

Dessa andra två inblandade storbanker var bland annat Royal Bank of Scotland Group Plc och Schweiz UBS AG. Läs gärna den här otroligt långa artikeln hos Reuters: http://www.reuters.com/article/2012/07/28/us-banking-libor-traders-idUSBRE86R03220120728


I vanlig ordning kommer antagligen inget personligt ansvar sedan att utkrävas av de som faktiskt suttit i beslutsfattande positioner utan bankerna får betala skadestånd men de som egentligen fattat dessa beslut, som man tycker skulle behöva sättas i den mörkaste fängelsehålan, kan antagligen njuta av sina dagar i något söderhavsparadis även om de inte får fortsätta i sin ledande position.

Ja, det är upp och nedvända världen, stjäl man som "småskurk", ett lastbilslass tv-apparater från elgiganten (eller valfri butikskedja) kan man när man bli fast förvänta sig fängelse, men stjäl man miljarders miljarder genom att manipulera marknadsräntor får man som mest avgå ifrån sin chefsposition. Trots att dessa alltså är riktiga skurkar och fula fiskar i biljardklassen.

I övriga nyheter vill även EU att priserna heller inte längre skall manipuleras till exempel på råvaror såsom Olja. Frågan är väl som vanligt hur detta skall bevisas om detta sker? Men om det sker skulle det isåfall kunna leda till fängelse, se alltså även den här artikeln:
http://www.reuters.com/article/2012/07/26/eu-benchmarks-idUSL6E8IQEL720120726

Om detta kriminaliseras kanske även guldpriset kommer att sluta manipuleras? Eller är det för otroligt för att kunna ske?

Som jag ser det är det nog för mycket att hoppas på att vi skulle få ett rättvist system i världen, till allas gagn. Oavsett om det gäller rättssystem, pengasystem eller övrigt system som innehåller någon grad av makt. Vi är fortfarande långt ifrån det stadiet i mänsklig utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar