En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 26 juli 2012

Kommer insekter att äta framtidens skördar?

Man ser en ökning av antalet skadedjur i USA såsom svärmar av gräshoppor, myror, syrsor och även övriga insekter såsom bin mm. Det verkar som att dessa trivs väldigt väl i den ökande värmen.

Ett problem kan dock komma att bli att dessa skadedjur naturligtvis även börjar ge sig på odlade grödor i sin jakt på föda. http://www.usatoday.com/tech/news/story/2012-07-23/summer-bugs/56442572/1

Man kämpar mot kämpar gräshoppor i Texas, myror i Florida och syrsor och bin över hela landet. "Insekter utvecklas även snabbare när temperaturen är högre", säger entomolog David Denlinger vid Ohio State University. Han tillägger att insekterna även klarade sig bra i övervintringen på grund av bristen av intensiv kyla.


Insekter som gräshoppor och syrsor kan vara en olägenhet för husägare, men de är "mycket förödande" i jordbruket. När skördesäsongen närmar sig med ett pågående varmt och torrt väder har gräshoppor och liknande insekter ätit i en större skala än normalt på bland annat tobak och vissa grödor grönsaker, säger Lee Townsend, en entomolog vid University of Kentucky. 

Antalet gräshoppor blir rikliga eftersom bakterier och svampar som normalt ger en naturlig kontroll av antalet skadedjur inte är särskilt effektiva under varma, torra förhållanden.

Och de mest irriterande av sommarens skadedjur är myggor, som även de njuter av värmen, trots rekord torkan. "Myggor kan föröka sig i så lite som en fjärdedel till halv tum av vatten," och Texas och Florida är två platser där myggorna är särskilt många eftersom dessa två stater har haft det ovanligt varmt och ganska blött i år.

Fyrtiosju olika varianter av West Nile-virus infektioner, som myggor sprider, har rapporterats i år till amerikanska "Centers for Disease Control and Prevention". En man i Texas dog av viruset.

Eftersom att dessa värmetrender med varmare sommare och mildare vintrar är något som kommer att fortsätta kan man ana att dessa problem även är något som vi kommer att få dras med när klimatförändringarna fortsätter. Detta orsakar globala problem i matförsörjningen eftersom att vi handlar globalt med det som produceras.

Jag tänker mig även att en trend som vi kan se tydligt i andra delar av världen kanske även kommer att drabba oss här hemma, när temperaturerna ökar även i Sverige ökar antalet insekter även här vilket kan komma att bli problem för jordbruket här. Sverige är dock blötare än USA så kanske får vi även problem här med fler typer av mögel som kan växa på grödorna.

5 kommentarer:

  1. Bra att du uppmärksammar tidiga konsekvenser av uppvärmningen.

    Bin är det färre av här (Nacka) i år och för mig är de nyttoinsekter. Annars blev jag angripen inte bara av några olika sorters mygg i går utan även bromsar och sådana har jag inte sett sedan vi flyttade hit 76. Mördarsniglar kryllar det av medan vinbärssnäckor verkar uppätna.

    Nu på sommaren och ute är min skärm inte optimal för vit text på svart bakgrund medan svart text på vit fungerar bra.

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mördarsniglar gillar jag inte heller..

      hm .. antar min blogg är optimerad för regnrusiga höstdagar och på sommaren får du släppa internet och komma tillbaka i september istället!:D Det är viktigt och bra att vara ute i solen och ha ledigt! Kanske gå till stranden och få lite sand mellan tårna... ^^

      Att mördarsniglarna ökar i Sverige tror jag många uppmärksammat att de blir mer och mer av en plåga.

      Sedan lär ju fästingarna vandra mer norrut då det blir mildare klimat, blir säkert fler härliga insekter och skadedjur som gynnas eller missgynnas av klimatförändringarna...

      Radera
    2. Du har helt rätt. Men jag har varit igång med datorer sedan 70-talet och blivit beroende. Kan inte vänta till september. Nu går det utmärkt att se kritstrecken på svarta tavlan. Men så har också solen försvunnit bakom träden.

      Fästingar följer med våra två katter in väldigt ofta. Misstanken är att fästingarna följt rådjuren som ofta vistas i trädgården. Snart har de nog liftat med något sådant rådjur till Norrland också. Själva vandrar de ganska långsamt.

      Humlor och koltrastar tycker jag verkar ha ökat i antal och de ser jag inte som skadedjur.

      Nanotec

      Radera
    3. Nej såklart gynnas och missgynnas även andra djur.:) Jag tycker också humlor är fina, getingar däremot är jag mer "rädd" för. Koltrastar är otroligt klipska. Men blir insekterna fler borde ju fåglar eller annat högre upp i näringskedjan följa med...

      Radera
  2. Läste för ett tag sedan att en del fåglar har svårt med mat till ungarna pga tidigare vår. Minns inte vad det var för arter men de behövde larver och larverna var snabbare att anpassa sig till den tidiga våren och hann förpuppa sig innan fågelungarna hade blivit flygklara. Många arter har problem att hinna anpassa sig till snabba klimatändringar.

    Insekter är snabba att föröka sig om omgivningen passar bra. Verkar som getingarna inte lyckats lika bra i år, men de brukar ju öka i antal under sommaren, så säker är jag inte. Föräldrar skrämmer sina barn mer eller mindre för getingar och det är farligt att få dem in i munnen, men gissar att fästingar är farligare och tvestjärtar som min vuxna dotter hatar är helt harmlösa. Mygg är globalt farligast.

    Nanotec

    SvaraRadera