En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 19 juli 2012

Ideella föreningar och föreningsverksamhet i Sverige hotas?

I Sverige har vi en lång socialistisk bakgrund. I grunden har funnits arbetarrörelser som kämpat för sina rättigheter. Vi har senare utvecklat en livsstil där många svenskar engagerar sig på sin fritid i föreningsverksamhet, ideella föreningar och idrott mm. Att styra människors fritid har inte varit statens uppdrag utan på fritiden har olika yrkesgrupper kunnat använda sina kunskaper fritt till samhällets gagn. Detta har varit grunden till föreningarna som dragit nytta av medlemmarnas kompetens.

På ett sätt har all föreningsanda en grund i demokrati och också en önskan att skapa ett bättre samhälle där vi samverkar med varandra. Sveriges höga andel föreningar har alltid varit en del av grunden i hur vårt samhälle fungerar. När sociala skyddsnät och staten och kommunernas ansvarsområden inte täcker helt har ideella föreningar gått ut och stöttat samhällets funktioner. "Föräldrar på stan", "Röda Korset", "Rädda barnen", m.fl. Exemplen är många på hur dessa föreningar har förbättrat för samhället i sig.

Röda Korset har profilerat sig med sina första hjälpen kursen där de utbildat tusen och åter tusen svenskar i första hjälpen och livräddning för att öka säkerheten i samhället när dessa kan vara närvarande vid offentliga arrangemang och där folk samlas.



Utifrån denna bakgrund kan man tänka att målet inte bör vara att försvåra för dessa föreningar att utöva sin verksamhet. Tråkigt nog kommer en ny lagstiftning satt käppar i hjulet, då man numera ifrån socialstyrelsens sida anser att en sjukvårdare som på sin fritid engagerar sin i "första hjälpen" på en fotbollsmatch, ändå anses som yrkesutövare.

Socialstyrelsen har nyligen utrett möjligheten för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal att engagera sig i olycksfallsberedskap på frivillig basis. Det här utreddes 2008 av Socialstyrelsen som gav utslaget: ”När någon som innehar legitimation att utöva ett visst yrke inom hälso- och sjukvården på fri-villig väg, inom till exempel Röda Korsets regi, tar hand om någon bör en sådan situation inte betraktas som vård inom hälso- och sjukvårdsverksamhet varför någon journal- föringsplikt inte föreligger”. Dock ändrar Socialstyrelsen uppfattning av oklar anledning och i en promemoria från juni 2011 fastslås att legitimerad personal ska ses som yrkesutövande på sin fritid, även om de bara ger första hjälpen.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/frivilligt-engagemang-slas-ut_7355950.svd

Detta får naturligtvis lite av en katastrofal konsekvens i samhället när man börjar stoppa vissa yrkesgrupper från att engagera sig ideellt på fritiden. Detta brukade vara en grund i vårt samhälle att mycket arbete och tjänster kan utföras ideellt och motsvarar en enorm summa i oavlönat arbete där de ökat säkerheten vid annan fritidsutövning. Att kunna ha sjukvårdspersonal vid första hjälpen situationer borde ses som en tillgång och inte hanteras som en risk som måste stoppas.

En enormt tråkig utveckling i vårt annars fria samhälle och visar på en utveckling där storebror staten känner ett behov av att gå in och reglera all frivillig verksamhet. Det får mig även att fundera om de egentligen även vill göra mer inskränkningar i ideell föreningsverksamhet då denna låg till grund för arbetsrörelsernas arbete.

Jag tycker mig se en tendens till att man vill få bort fackliga föreningar och kanske, kanske är det en början på en hetsjakt mot övrig samlingsfrihet, föreningsverksamhet och demokrati. Om det skulle vara så, så kommer det att börja precis så här, med mindre inskränkningar medan man långsamt reglerar bort föreningsverksamheten som byggde det här landet.

3 kommentarer:

  1. Är inte detta statens direkta reaktion på medborgarnas önskan att bli daddade och slippa allt ansvar? Svenskarna blir allt mer amerikaniserade och kräver fullt omhändertagande av korrekt utbildad personal i alla lägen för att inte stämma det offentliga.

    Ett aktuellt exempel är Smedsuddsbadet i Stockholm där man hittat e-coli i otjänliga mängder i vattnet - pga kanadagäss eller hundbajs som hundägarna inte plockat upp, eller rent av barnbajs? Istället för att själva använda sina ögon, sitt förnuft och sitt omdöme går folk ut och KRÄVER att kommunen ska dra igång värsta informationskampanjen och rentav stänga badet... Suck! Var tog omdömet och det egna ansvaret vägen? Hur ska man vända denna trend och få människor att själva ta mer ansvar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att trenden verkar vara som i USA. Konstigt egentligen att vi skall ta efter dem i allt... :)

      Radera
  2. Njae - konstigt är det kanske inte. Det är en mycket medveten satsning från ett antal neoliberala tankesmedjor som såg 70-talets utveckling med fasa och skräck. Minns att löntagarfonder faktiskt var nära att införas.

    Måste dock säga att de lyckats alltför väl med att demontera det civila samhället, det egna ansvaret och solidariteten mellan medborgarna även om det kanske inte var huvudsyftet.

    SvaraRadera