En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 19 juli 2012

Hyperinflation att vänta i en eller flera valutor...(zerohedge)

Zerohedge skriver om att UBS nu går ut och varnar för risken att det blir hyperinflation i en eller flera valutor. För dem som följer sambandet mellan kreditexpansion, kapitalinjektioner och stimulanser av ekonomin genom kvantitativa lättnader blir nog inte förvånade över att man börjar upptäcka att risken för hyperinflation existerar och är en verklig risk. Frågan är som alltid vilka som kommer att ta det på allvar.

UBS är ett av världens största internationella finansbolag. Bolaget är "både världens största förvaltare av privata tillgångar och världens största förvaltare av andra människors pengar".
Det är också den näst största banken i Europa sett både till marknadskapitalisering och profitibilitet. (Källa: Wikipedia)



Artikeln går att läsa här: http://www.zerohedge.com/news/ubs-issues-hyperinflation-warning-us-and-uk-calls-it-purely-fiscal-phenomenon

Man skriver bland annat att: "Ju mer de offentliga finanserna försämras och ju fler centralbanker som försöker göra sina valutor mindre värda för att stimulera export mm. desto större är risken för en förlust av framtidstron på köpkraften hos pengar, eller valutor, hos befolkningen. Indikatorer för att bestämma hur stor risken är för att hyperinflation skall inträffa finns om man bland annat bevakar den finanspolitiska situationen och penningpolitiken i de länder som dras med ett högt underskott."

Och "Nuvarande offentliga underskott och det nuvarande underskottet hos centralbankernas balansräkningar gör att åtgärderna inte är tillräckliga för att skapa hållbarhet i den finans- eller penningpolitiska inriktningen och därmed finns en reell risk för framtida hyperinflation. Den finanspolitiska situationen kan förvärras snabbt, utan att påverka nuvarande budgetunderskott, till exempel när regeringar antar eventuella förpliktelser i banksystemet, eller när de ekonomiska utsikterna oväntat försämras."

Förändringen kan alltså komma snabbt och oväntat eftersom det finns så mycket obalanser i den nuvarande världsekonomin.

Läs gärna artikeln som sagt, den innehåller en del guldkorn, men samtidigt inga direkta nyheter förutom just detta att det är bra att risken alltså uppmärksammas även om frågan alltid är om makthavare kommer att ta till sig denna information innan det är försent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar