En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 18 juli 2012

Får man loppor på loppisar?

Jag har ju som en del vet tidigare arbetat med flyktingmottagningen i Luleå. Men även om jag nu inte längre arbetar på samma avdelning så pratar jag ibland med mina gamla kollegor då vi även huserar i samma fastighet.

Idag fick jag veta att några flyktingfamiljer som kommit på sistonde fått problem med ohyra i sina bostäder, både kackerlackor och vägglöss. Misstanken riktas mot de begagnade möbler som familjen inhandlat sedan de kommit till Sverige. I en av lägenheterna fanns det jättemycket kackerlackor och familjen har tvingats till att kasta ut alla möbler och bränna dem samt att anticimex har varit där för att utrota ohyran.


En del av de som handlar med begagnade möbler har ju stora lokaler där alla möbler blir stående. Det är alltså inte omöjligt att eventuell ohyra som skulle följa med en möbel alltså kan sprida sig i lokalen. Tyvärr hade den eventuellt misstänkta begagnat möbel-handlaren semester och går ej få tag i.

Detta för mig ger ändå lite av ett varningens ord, visst är det roligt att handla på "loppis" och "second hand". Jag gillar själv att handla böcker, eller saker på loppisar och har själv kommit hem med lite av varje. Men att man alltså ändå måste tänka sig för och fundera över risken kring att man alltså kan komma hem även med objudna gäster. Jag själv avskyr alla sorters insekter och kryp, antagligen för att de har fler ben än jag själv och att de har en förmåga att "myllra". Det är sällan en insekt kommer ensam.

Trämöbler och skåp eller byråer och bord är lätta att städa och torka av. Värre är det med tygmöbler som soffor, och vem vet vad som alltså gömmer sig bland soffkuddarna? Om man ändå köper textiler, tyger, kuddar, soffor är det alltså en idé att direkt kasta allt som går i en tvättmaskin och förhoppningsvis går det bra.

När det kommer till kackerlackornas ägg eller vägglössen så är det inte säkert att man alltså ser levande exemplar man kan ändå få med sig dem hem även om ingen sitter på den möbel du just köpt. Kackerlackors ägg kan man till exempel få med sig under skorna när man gått i en lokal där det finns kackerlackor. Dessa ägg som är i stort sett osynliga, kan sedan kläckas när man kommit hem. Har man varit på ett ställe där man alltså sett ohyra skall man alltså även tänka på att tvätta sina egna kläder och skor så att man inte kommer hem med dessa objudna gäster...

5 kommentarer:

  1. Jag skulle titta i den egna kofferten hos "flyktingarna". Hos större uthyrare av bostäder i storstäderna har det blivit ett vanligare problem med vägglös och kackerlackor.

    Detta har konstaterats vara ett problem pga att vi har ett större utbyte med länder som har just vägglöss och kackerlackor i större omfattning än vad vi normalt har, ohyran reser med i kofferten helt enkelt.

    Ett bi-produkt av folkvandringar via flyg.

    SvaraRadera
  2. Absolut har det skett på det sättet också. Vi hade familjer för några år sedan som fick med sig ohyra på resan just på det sättet, de hade tvingats bo på ställen som hade detta och var medvetna om detta så de visste själva att de fått med sig på resan. De som kom nu däremot hade inte tidigare haft såna problem utan därför misstänktes de begagnade möblerna då de tvingas utrusta sina lägenheter snabbt med begagnat vid ankomst då de inte har råd köpa nya möbler osv. Familjer som drabbats hade ingen annan gemensam anknytning än en firma som säljer just begagnade möbler varför vi då tänkte att det kom därifrån eftersom flera drabbats samtidigt i just detta fallet då... Har dock inte kunnat bekräftas med det företaget då de var på semester så, förhoppningsvis växer de inte i antal inne på deras möbellager men risken är ju stor.

    I övrigt skall man naturligtvis vara lika försiktig för när man varit på resa till mer exotiska länder eller hotell ute i europa för den delen. När man kommer hem lämnar man med fördel sin packning såsom kläder mm. direkt till tvättmaskinen och väskor och dyl gärna ute på altan ett antal dagar. Om man en gång får tex. vägglöss till hemmet är det otroligt svårt att bli av med nära nog omöjligt enligt anticimex då de ofta överlever någonstans i huset fast kanske i ett mer kontrollerat antal som nån enstaka. Men ofta får de även där komma och bekämpa vägglössen vid många tillfällen..

    SvaraRadera
  3. Dör inte vägglöss om man tar två veckors bortresning? De behöver väl blod kontinuerligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inget proffs på ohyran så det är absolut möjligt.:) hörde bara att man inte får flytta ut medan man försöker "utrota" vägglössen för att de kommer inte fram om det inte finns mat (människor) i närheten.(yuack) :)

      Radera
    2. Tydligen hade jag fel här, de kan tydligen leva betydligt längre.

      Radera