En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 20 juni 2012

Vad händer när bankerna tar en "bank-holiday"...

Tidigare responser till finansiella kriser har varit att bland annat sätta en uttagsgräns på hur mycket pengar man får ta ut ifrån banken vid ett tillfälle. Ett exempel från 1985 satte uttagsnivån till 1000 dollar per månad under finanskrisen i USA, och det är troligt att nivån skulle kunna hamna där i krokarna.
http://articles.orlandosentinel.com/1985-07-16/business/0310340009_1_savings-and-loans-loans-industry-maryland

Då banksystemet bygger på att människor inte skall kunna ta ut sina pengar samtidigt så kommer uttagsgränsen att vara satt mycket lågt. Den största delen av bankens pengar är trots allt de elektroniska pengarna som bara existerar inuti datasystemen.

När bankerna börjar vara nära att faila och de utlyser en s.k. bankhelg där de stänger, så kan de skapa mycket problem för de enskilda. Om bankerna vill kontrollera och rädda konton från okontrollerade uttag så kan de frysa konton för överföringar och därmed förhindra automatiserade betalningar från konton mm. De kan även välja att stänga ned internetbanken och ta bort privatpersoners egna tillgång till att hantera sina konton.

I följden efter en ökad finansiell osäkerhet kommer företagen att börja ta emot betalning via faktura i allt mindre utsträckning. Företagen kan börja vägra kortbetalning och vilja ha betalt kontant. Man litar inte på att bankerna kanske finns kvar imorgon.

Vi är enormt beroende av att banksystemet skall fungera, då våra löner sätts in direkt på kontot med elektroniska överföringar och pengarna är i systemets makt innan de är i våra egna händer. Det innebär att om banksystemet börjar sätta upp begränsningar så drabbas vår rörelseförmåga av vårt eget kapital. Eftersom att systemet även är uppbyggt på att vi inte i så stor utsträckning bär runt på fysiska sedlar skulle det även innebära att det plötsligt inte skulle finnas nog med fysiska sedlar om samhället plötsligt bestämmer sig för att det är kontanter som gäller och inte kortbetalningar.

Eftersom de flesta hushåll har mycket liten nivå av kontanter i hemmet skulle ett sådant här scenario orsaka otroligt mycket problem i vårt samhälle. De flesta har inte kontanter nog för att ens kunna betala sin hyra exempelvis, samt såklart inte heller alla andra utgifter man har under en månad.

En annan risk är att förutom att begränsa tillgången till kapital och rörelsefrihet över det egna bankkontot så kan banken även i vissa fall begränsa tillgången till bankfack i deras valv.

Detta är trots allt verkligheten nu i många av krisländerna där banksystemet havererar. Företag och butiker vill ha betalt i kontanter samtidigt som familjer har svårt att få tillgång till sina pengar. Förhoppningsvis sprider sig inte de här effekterna till Sverige, men vi kan aldrig vara helt säkra på att det inte händer här också. Det kan vara en idé att fundera igenom vad som är ens egna strategi om osäkerheten börjar att öka även här.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera