En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 13 juni 2012

Två fall av home-invasion rån den här veckan...

Ett äldre par utsattes för ett pistolrån i sitt hem i Äspinge utanför Hörby natten till måndagen. Rånarna tvingade till sig parets bil under pistolhot och övergav den senare i en skogsdunge i närheten. Rånarna tvingade utöver bilen till sig en okänd summa pengar. Mannen och kvinnan som båda är i 80-årsåldern var enligt polisen inte allvarligt skadade.
http://www.tv4.se/1.2665616/2012/06/11/aldre_par_ranat_under_pistolhot

Ett par i 60-års åldern blev även rånade i sitt hus utanför Tjörnarp vid halv fyratiden på tisdagsnatten. Det var troligen tre rånare som väckte paret och hotade med pistol. De fick med sig ett antal jaktvapen och kontokort innan de körde iväg i parets bil, som polisen sedan hittade några 100 meter från platsen. Polisen säger att det är mycket som liknar det rån som hände i Hörby natten till måndagen men vet inte ännu om det finns några samband. Just nu spanar polisen efter gärningsmännen, hör vittnen och har en teknisk undersökning. 

En äldre man i 80-års åldern som fick sitt hem invaderat för ett rån avled senare i April detta år, på grund av att han vid tillfället bröt lårbenet. http://hd.se/landskrona/2012/04/18/aldring-dog-efter-ran-i-hemmet/

Även på TV3:s program Efterlyst försöker man ta upp sådana här ouppklarade rån i hemmet då de anses som grova rån och misshandel. http://www.tv3.se/efterlyst/fall/grovt-misshandlade-och-ranade-i-hemmet Straffskalan för sådana brott är kanske några års fängelse, men alltså ett högre straff än om tjuven väntar tills personerna gått därifrån och därefter stjäl deras tillhörigheter via ett "vanligt inbrott".

Samt ytterligare fall Efterlyst har tagit upp, exempelvis dessa rån i hemmet där även om man är 84 år eller 99 år inte går trygg i sitt eget hem. http://www.tv3.se/efterlyst/ranarna-tog-gunnars-kateter


Det finns internationella ligor som fokuserar på just rån riktade mot äldre, detta då dessa har en låg sannolikhet att de skulle orsaka problem vid rånet. Samt att äldre har en större sannolikhet att förvara pengar i hemmet då detta hör till en äldre livssyn och äldre värderingar. Yngre människor har oftare kontokort. Äldre människor som har dålig hälsa kanske även har sämre minne och därmed svårare att redogöra för hur personen såg ut eller detaljer kring brottet?

Även de misstänkta dubbelmördarna till rånmordet i Antby tillhörde en sådan internationell liga. Frågan är om dessa två home-invasion fall handlar om just en sådan liga eller om det handlar om enskilda fall. Att dessa typer av överfall ökat de senaste åren tror jag nog att man kan konstatera. 

Här är statistiken ifrån BRÅ (Brottsförebyggande Rådet). http://www.bra.se/bra/brott--statistik/ran.html gällande personrån.


Antalet anmälda rån har varierat något under de senaste åren. Under 2010 anmäldes 9 720 rån, varav de flesta var rån mot privatpersoner. Trots den stora ökningen i anmälningar under de senaste årtiondena har andelen som klaras upp inte minskat, vilket visar att polis och åklagare prioriterar rånen.

Antalet anmälda rån ökade 2011 med 5 procent jämfört med föregående år. Rån mot privatpersoner (personrån), som är den vanligaste råntypen ökade med ungefär 9 procent jämfört med 2010. Både det totala antalet anmälda rån och personrån ligger något högre än den relativt stabila nivå som förekommit under tioårsperioden 2002 –2011. Antalet anmälda rån i övriga kategorier är betydligt färre, men grövre eftersom det relativt sett är vanligare att förövarna använder skjutvapen.

Omkring en procent av Sveriges befolkning blir utsatta för rån varje år, det visar olika brottsofferundersökningar. Några grupper som är särskilt drabbade är bland annat ungdomar i storstadsområden, butiksanställda och taxiförare.  Det är ovanligt att personrån klaras upp, bara 12 procent av personrånen leder till åtgärd från åklagare efter utredning. Andra typer av rån har betydligt högre uppklaring, exempelvis så klarades närmare 30 procent av butiksrånen upp under 2010.

Inbrott i bostaden står för en procent av alla anmälda brott och är med andra ord ett ganska ovanligt brott. Men det är ett brott som skapar mycket oro eftersom det upplevs som mer kränkande än andra stöldbrott.

Lägenhetsinbrotten ökade med 2 procent under 2011 till 8 320 inbrott under året. Antalet anmälda inbrott i villa och radhus ökade med 19 procent, och antalet anmälda inbrott i källare och vind minskade med 2 procent. Under de senaste tio åren har det totala antalet anmälda bostadsinbrott fluktuerat kring en uppåtgående trend. Medan lägenhetsinbrotten i princip har ökat kontinuerligt (+ 50 %) de senaste tio åren, så ligger nivån anmälda villainbrott 26 procent högre än för tio år sedan. Endast 4% av inbrotten i hemmen klarades upp 2011, där totalt 22 200 bostadsinbrott polisanmäldes. http://www.bra.se/bra/brott--statistik/bostadsinbrott.html

Enligt NTU 2010 har 24% av befolkningen utsattes för något brott 2009, vanligast var cykelstöld.
http://www.bra.se/bra/brott--statistik/statistik/den-nationella-trygghetsundersokningen.html

Enligt NTU 2011 har nästan var fjärde person (23 %) i befolkningen (16–79  år) utsatts för ett eller flera brott under år 2010.
http://www.bra.se/download/18.65a2909f135a9f5a1cb80004059/2012_2_ntu2011.pdf

Jag hittade tyvärr inte siffrorna på exakt hur många rån i hemmet det är, kanske någon läsare har sett några siffror på detta? Eller så för man helt enkelt inte statistik på detta och att det istället ingår under allmänna "personrån" kategorin?
 
Här är en film från Youtube där ett äldre par utsattes för rån i hemmet i december förra året (2011).


Det finns kanske väldigt lite man kan göra för att undvika hamna i den här situationen att man blir utsatt för rån i hemmet, men en sak man kan göra är som jag sagt tidigare att "inte vifta med sina pengar i en folkmassa". http://rymdiz.blogspot.se/2012/06/man-skall-icke-vifta-med-sina-pengar-i.html

Frågan är om det finns något man ytterligare kan göra för att skydda sig. Det känns väldigt tråkigt om vi går mot ett samhälle där man måste ha galler för fönstren och säkerhetsdörrar. Inbrottslarm? Säkerhetskedja på dörren om man tänker öppna den för att se vem som ringer på sent på kvällen? Titthål på dörren? Själv känner jag att alla sådana åtgärder där man i samhället måste ha monterade galler för fönster inte bara stänger ute de objudna gästerna men lika mycket fängslar in den som bor där, så det känns inte som någon trivsam lösning.

3 kommentarer:

  1. Där jag bor har de låst in oss hyresgäster under förevändningen att skydda oss från brott. Eller för att förtydliga. De har skaffat oss elektroniska lås och portarna är stängda dygnet runt. Någon portkod eller porttelefon erbjuds ej. Alla spontanbesök har upphört. Blir man exempelvis sjuk så tvingas man i hög feber ta hissen ner för att öppna för vänner som levererar medicin eller mat. (Nycklarna går sönder om de kastas ut genom fönstret).
    Fast jag tror inte att den här "reformen" beror på "tjuvrädsla" från fastighetsägaren utan därför att det är dyrt med portkod.
    Så vi får ett vansinnigt samhälle om den här rädslan eskalerar eller ursäktar en massa dumheter. Men samtidigt verkar det lite sårbart att bo i villa i dessa tider. Speciellt om man är gammal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får göra 5 kopior av dina nycklar och ge till dina bästa vänner kanske?:) ..gated communities verkar växa i antal särskilt i Malmö osv. där man också känner sig som mest otrygg i enkätundersökningarna och har minst tilltro till polisens arbete. Mest trygga kände de sig i västerbotten!:)

      Radera
  2. Ser tacksamt hur andra tar upp det här och gör allmänheten uppmärksam på det. Tycker mig märka en eskalerande trend. Vill även slå ett slag för ordet "hemrån" som svenskt uttryck för home invasion.

    SvaraRadera