En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 18 juni 2012

Tankeövning: vad gör du om du plötsligt tappar din inkomst?

Det är inte helt osannolikt att din familj eller ditt hushåll någongång i livet kommer gå igenom en av de där faserna i livet när man plötsligt ser sig med mindre inkomst än tidigare. Då gäller det att ens ekonomi är flexibel och kan klara en omställning till föräldraledighet, sjukledighet, vård av barn. Att man finner sig plötsligt uppsagd ifrån sin arbetsplats som trots allt kan inträffa med relativt kort varsel. Det kan vara läge att laga båten medan det finns små kvisthål i botten och inte vänta tills den  nästan sjunkit.



Som arbetslös får du som mest 80% av din lön, de första hundra dagarna, sedan kan ersättningen komma att sjunka ytterligare. Som föräldraledig tappade jag ca. 5000kr av min nettolön exempelvis när jag var föräldraledig för några år sedan, jag vet inte exakt hur nivån ser ut idag men det beror naturligtvis på hur ens SGI ser ut om man hunnit arbeta upp sig till en sådan. Men om man tar ut 7 dagar föräldraledighet per vecka skall det motsvara att man får ut ca. 80% av sin lön.

Men det är inte säkert att detta är enda inkomstbortfallet i familjen, vad gör man om ena föräldern blir föräldraledig och den andra plötsligt blir uppsagd från sitt arbete och finner sig vara arbetslös?

Då gäller det att man har en flexibilitet i sin ekonomi att man kan ställa om sina utgifter så att inte alla utgifter är fasta utgifter. Om man har så höga fasta utgifter att man inte klarar att tappa den här delen av hushållets inkomst under en längre period, så har man en för känslig privatekonomi och behöver vidta åtgärder för att sänka de fasta utgifterna. Annars lever man över sina tillgångar.

Man kan också se över sina försäkringar om det är möjligt att ha en ytterligare inkomstförsäkring via sin a-kassa för att få högre inkomst vid arbetslöshet. Detta kan vara viktigt om man har en hög inkomst där inkomstbortfallet blir väldigt stort vid arbetslöshet. Då kan det vara värt att betala mer för att ha en bättre försäkring så att man inte står där med ett väldigt stort glapp i inkomsterna om "det otänkbara" händer.

En del åtgärder man kan vidta vid plötsligt förändring i hushållets inkomster är att exempelvis, ställa av bilen, vänta med amorteringarna och sänka summan för amortering en tid om det är så att man har den möjligheten. Andra åtgärder är att avsluta onödiga abbonemang och säga upp tjänster man inte behöver såsom dagstidning eller vad man nu har. Har man inte gjort det tidigare kan det vara läge att rensa förråd och garage och sälja av onödiga saker på blocket och tradera. Detta har man kanske inte haft tid med tidigare då man arbetade men får man extra tid hemma kan man ta chansen att sälja av familjens onödiga saker som annars bara står och samlar damm.

Vid plötslig nedgång i familjens inkomster gäller också att man direkt skaffar sig ett grepp över sin ekonomi och tar bort alla onödiga utgifter och spontanköp. Veckohandla, byt märke och köp billigare, samt storpack kan vara ett sätt att sänka omkostnader för en tid. Billigare hushållsprodukter, icke-märkes-saker och matbutikernas egna märken. Utnyttja rabatter mm.

Tankeövningen här är att fundera på vilka åtgärder du skulle kunna vidta som egentligen inte skulle medföra någon större skillnad för familjen men som skulle spara en hel del pengar i det långa loppet.

Om du tänker efter en stund kommer du inse att om du var tvungen skulle du klara dig på långt mindre pengar än du använder idag och det är helt onödigt att använda upp varje krona varje månad för att till exempel ha special-toalettpapper, eller hushållspapper med färgade blommor på istället för vanligt vitt. Det finns alltid en mängd sådana här egentliga "lyxvarianter" av hushållsprodukter som familjer ofta använder i en större mängd än man egentligen tänker på. Jag är säker på att ni har en mängd "onödiga" inköp även i din familj som där det finns likvärdiga alternativ som kostar mycket mindre.

Sedan tar du och genomför dessa förändringar redan nu, innan ni får en sänkt inkomst, och använder det här utrymmet som du faktiskt kan hitta i familjens budget, till att bygga en buffert för oförutsedda händelser.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera