En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 12 juni 2012

Tankar om ekonomin...

Antagligen borde det finnas mängder av saker att skriva om Spanien och händelseförloppet där det är ju onekligen lite av en milstolpe i historien och något som kanske kommer stå i historieböckerna när man listar händelser som markerade kollapsen av det moderna samhället. 

Men jag har funnit det svårt att hitta orden eller att ens formulera tankarna och känt mig rätt "blank" eller uttrycklös över det hela. Det var väntat att bankerna i Spanien skulle defaulta, men samtidigt kanske att det skulle ta längre tid. Så det var ändå lite av en chock att det verkligen händer. Det som händer, händer nu och takten på kollapsen i Europa ökar ständigt. Det är inte bara något som vi bara ser på TV utan det är på riktigt och när problemen sprider sig kommer de även att nå hit.

Vi lever dock i historiska tider och antagligen något vi borde notera så att vi kan berätta för våra barnbarn om den stora depressionen som vi genomlevde under vår livstid och om värderingarna som ledde fram till den katastrofen. Före och efterspelet.



Jag har några lösa tankar om detta jag skall prova att formulera här: 

1. Hur fort går det inte från stadiet "Vi har inga problem" till "Mayday, mayday we're going down". Det betyder alltså även att när politiker ständigt försöker övertyga oss om att problemen inte finns så kan vi ändå förvänta oss att de är just under ytan. Hur säkra är vi på att politiker och myndigheter inte på samma sätt skulle mörka situationen om det även blev värre här på hemmaplan? (Vilket det naturligtvis kommer att bli det är bara en fråga om tid, och vi är ingen ö i oss själva).

Även krisen 2008 och Lehman kraschen utspelade sig i princip under några månader men hotade att ta ned hela USA:s bankväsende är därmed mer eller mindre hela världens finanssystem. Det hände snabbt, med ett allt snabbare förlopp tills de tillfälligt lyckades få en stabilitet igen. Nu ökar instabiliteten i systemet igen och DJ har precis börjat att falla. Detta skapar förluster i systemet som bankerna sedan måste realisera för att de är "over-extended" eller "over-leveraged". De har lånat ut för många gånger sitt eget kapital så förlusterna behöver inte bli många % förrän de plötsligt upptäcker att de är insolventa och måste defaulta.

2. Hur snabbt kommer det inte att gå innan länderna en efter en drar ned varandra och hela Euro-zonen/Europa är min nästa tanke. För Eurozonen ÄR Europa, även om inte alla länder är med i Euro-projektet så är det tillräckligt många länder för att effektivt stanna upp all handel i området när alla simultant går bankrutt. Förtroendet som handeln bygger på kommer snabbt ta slut och krediten mellan bankerna kommer torka ut.

Marknaden har redan börjat sakta in trots kvantitativa lättnader och kapital injektioner rakt in i marknaden. Orsaken är att Förtroendet som bankerna nu inte längre har mellan varandra, man vill inte låna ut till andra banker och absolut heller inte till länder som snart riskerar att befinna sig i kris. Man kan se på statistiken att mellanbanks utlåningen stadigt minskar. Det spelar ingen roll om marknaden har pengar/krediter om de ändå inte vill handla med varandra.

3. Efter Spanien kommer Italien, och sedan Euro/Europa-området att falla, sedan Japan, USA och världsekonomin. Ingenting kan stoppa detta händelseförlopp bara skjuta upp det marginellt. Systemet måste rensas ut och kommer att göra det mer brutalt för ju längre tid vi skjuter upp det. Problemen har knappast blivit mindre utan snarare fördjupats för varje ytterligare "räddningspaket". Att sparka burken nedför vägen som man brukar säga.

4. Jag har redan accepterat att allt det här ska hända, så för mig är varje steg på den ökande skalan bara ett kvitto på att jag har tolkat händelserna korrekt. Hur går det för "den vanliga människan" eller den så kallade medelsvensson? Har de börjat ana faran än? Märks den i vinden ännu att förändringen kommer med allt snabbare vingslag. Tar de till några förberedelser eller när skall de börja ta några steg för att dels sanera sin egna ekonomi och skydda sina egna tillgångar?

5. Det som är frustrerande med att sitta och vänta på att nästa kort eller kägla skall falla är att man ändå hoppas och förväntar sig att politikerna skall börja ta till några verkliga åtgärder istället för att dels spela för gallerierna, spela det politiska spelet, trygga marknaden. De tryggar marknaden men de skyddar inte marknaden för marknaden kommer falla ändå men vilka riktiga meningsfulla åtgärder tar staten till för att skydda sina medborgare? När ekonomin börjar falla ordentligt och handeln kommer uppleva störningar så hade det varit viktigt att staten har förråd till exempel basala saker som kan bli brist på vid störningar i världsekonomin. Att bygga större lager av jag vet inte vad, vad sägs om mat och olja? Staten måste hjälpa sin befolkning med de mest basala livsnödvändigheter att de finns tillgängliga inom landet. Vi har ju tidigare avskaffat alla förråd som Sverige förut hade som skulle hjälpa landet vid störningar som exempelvis Krigstillstånd.

6. Om världsekonomin verkligen kastas in i kaos, så kommer handeln mellan länderna också att komma till ett tvärstopp. Orsaken är att inga företag kommer leverera om de inte kan få betalt i ett system som fungerar. Byteshandel fungerar mest på mindre skala och när stora transaktioner behöver göras behöver vi ett fungerande kreditsystem. 

Det är nästan så att alla stater gemensamt skulle behöva börja bygga upp ett parallellt ekonomiskt system med valuta uppbackad av exempelvis en guldstandard. Något som man kan ta till när kaoset bryter ut som länderna skulle ha en större tilltro till. Dollarn och Euron kommer inte att fungera så väldigt länge till (sett i ett historiskt perspektiv)

Som sagt det är stora händelser i rörelse och stora lösningar som måste till. Staten och politikerna gör inget för att börja lösa problemet frågan är vad vi gör istället då som individer. Bygger vi alla våra egna förråd av livsnödvändigheter så att vi inte själva är så känsliga för störningar? 

Mormoner bland annat har som filosofi att ha ett års motsvarande i matförråd. Vår svenska politiker, Ann Wibble sa en gång också  att alla svenskar borde ha en årslön på banken. Filosofin är alltså densamma. Om man kan ha ett års förråd eller buffert till saker och ting stabiliserar sig så har man större valmöjligheter och en större säkerhet. Men ju längre tiden går innan privatpersonerna tar till de åtgärder för att skydda sig själva när Staten (eller Kommunerna) inte kommer att ta detta ansvar, ju mindre tid för förberedelser finns det. Det betyder att de flesta inte kommer att få ett årsförråd, och att de flesta Svenskar i dagsläget inte har en större förmögenhet än ca. 20 000kr på banken.

Förhoppningsvis så tar så många som möjligt snart och inser vart det hela är på väg och bygger och ökar på sin egna buffert, på vilket sätt de nu kan för att skydda sig själva i de sämre tider som väntar.

10 kommentarer:

  1. Den stora frågan kvarstår: Hur snabbt går detta nu då? Hur länge kan systemet överleva på livsuppehållande åtgärder? 2012? 2013? Nästa vecka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lehmanbrothers 2008, 3 år senare började Greklandkrisen i Europa på allvar, om takten dels ökar i förloppet, dels är krisen större nu än den var 2008. Hur många gånger större? Hur många gånger mer pengar saknas nu jämfört med 2008? Här är lite siffror: år 2008 och Lehman kraschen innebar att Lehman hade tillgångar på ca. 600 miljarder USD vid kraschen som alltså skapade hål i marknaden när de frystes. De skapade även följdkostnader på minst 100 miljarder för marknaden vid kraschen. Men kongressen i USA godkände lån till bankväsendet på 700 miljarder USD som tillfälligt alltså gjorde att de via kapitalinjektioner och TARP programmet kunde dels köpa upp dåliga bo-lån, och ge kapital till bankerna. Dock ett par månader senare ökades denna summa till 1.8 triljoner US-dollar. Här i Europa har vi bland annat haft nödlån med 100 miljarder Euro till Spanien, 130 miljarder Euro till Grekland, Irland 32 miljarder Euro, (löjligt lite till Island med 162 miljoner USD) LTRO i december 489 miljarder Euro, Samt i februari 530 miljarder Euro ytterligare i LTRO till bankerna. Men fortfarnade är det nödlån som inte kommit upp på dagordningen och länder som kvarstår att "räddas", vilket alltså kan visa på att 3 år efter de första räddningspaketet så är vi alltså uppe i nödlån som är många gånger större det första. Dessutom är inte länderna "räddade" utan bara fått tillfällig stöttning som räcker kanske bara några månader framåt, eller ett år framåt innan de behöver stöttning igen. Bank of England har ensamt stöttat engelska banker med 200 miljarder pund sedan 2008. http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/oct/04/quantitative-easing-bank-england I slutet av 2011 hade USA/FED köpt upp 900 miljarder USD ytterligare i sitt QE2 program. http://money.cnn.com/2010/11/03/news/economy/fed_decision/index.htm bankerna räknar med att få en runda till av kapital QE3 snart. http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/top-business-stories/are-markets-counting-too-much-on-fed-qe3/article4235092/ Om de inte sätter in QE3 eller liknande program så kommer kraschen relativt snart, till exempel under sommaren/hösten detta år. Sätter man in mer kapital injektioner så håller man uppe systemet kanske 2-3 år till, väldigt löst beräknat på hur snabbt de här summorna ökar och hur mycket mer problem som finns i alla länder i den rika världen just nu för närvarande. Alltså att vi är halvvägs genom kraschen sedan Lehman Brothers nu och halva resan kvar nedåt. Vad tror du själv?

      Radera
    2. Lade detta i ett separat inlägg så det blir enklare att läsa. :)

      Radera
    3. You've got a comment! (i andra inlägget) :)

      Radera
  2. Fantastiskt skrivet, som vanligt!

    SvaraRadera
  3. Apropå din punkt 1 så skrev ju Carl B Hamilton (fp) ett överraskande debattinlägg i SvD igår, antingen i nån sorts ystert och abrupt uppvaknande, eller hellre förstås därför att "storebror" EU-kommissionen tyckte att han skulle tycka det. Ämnet var i varje fall privat skuldsättning i Sverige, nåt som inte oroat Hamilton ett dyft tidigare, utan problemen i världsekonomin var i stort sett att hänföra till "skumma" och myglande greker.
    Jag noterade också i förra veckan att denna Euro-kramarnas apostel, eller snarare överstepräst.. slutat skriva om förträffligheten av att vara en del av det rasande Euro-korthuset. Håller han på att nyktra till? Nja, kanske inte.. han vill väl bli omvald hellre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ..och Italien förnekar att de behöver lån, så enligt "Den internationella standarden för nödlånsförnekande, §1" så innebär det att inom 3 månader kommer de att behöva ett nödlån, fast de säger det med förtäckta ord? Om de inte sa något alls skulle jag känna mig tryggare. Förnekandet är värre. (Vi behöver inga lån == FIXA FRAM PENGAR NU.) Tyvärr så är Italien världens 10:e största ekonomi, och har världens 3:e största statsskuld och ingen har pengar att lösa ut deras skulder.

      Radera
  4. Visst önskar man att politikerna kunde göra något åt situationen men vad kan de göra? Lägga upp förråd och dyligt är ju ett accepterande av att katastrofen kommer inte åtgärder för att hindra skeendet. Frågan är om det finns något som någon kan göra för att förhindra det som håller på att ske. Eller så är det lika bra att de eldar på så länge det finns någon som tar emot deras nyskapade fiat pengar. När det kollapsar kommer ju merparten av skulderna att skrivas av ialla fall, åtminstone för länderna, folket lär förbli ´skuldslavar resten av sina liv. Då majoriteten av folket ändock lever ur hand i mun har de ju inget att förlora. Onekligen en intressant tid vi lever i./Mats

    SvaraRadera
  5. När det börjar ryka i England, då är f-n slutgiltigt lös, för England är centrumet för all derivathandel ....

    -------------

    För övrigt, verkar som om västerländsk demokrati har en speciell Akilleshäl, dvs den politiker som försöker åtgärda djupgående problem ( = beslutar om åtgärder som upplevs som otrevliga utav fårket ), blir inte långlivad på sin post utan röstas omgående bort i följande val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att vara långsiktig i ett system som ändå är dömt att misslyckas. Allt drivs nu åt mer kortsiktiga lösningar för det finns inte motivation att planera för framtiden. Vi snurrar allt snabbare ner i spiralen. Tyvärr...

      Radera