En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 20 juni 2012

Let's twist again...


Köp det som Bernanke säger att de skall köpa och sen casha in är alltså den nuvarande planen för många aktörer på marknaden. Hittils lyfter "Operation twist" alltså inte andra marknader i lika stor utsträckning som den lyfter obligationsmarknaden. Frågan är om FED kommer att ge sig in i spelet och börja köpa enskilda aktier, för tydligen fungerar inte den här varianten heller.
http://www.zerohedge.com/news/presenting-fundamental-flaw-feds-thinking

FED har sagt att de kommer att förlänga det nuvarande programmet "twist" till årsskiftet, men att de har ammunition att ta till om marknaden så kräver.
http://di.se/Artiklar/2012/6/20/270684/Fed-besked/

En annan teori säger att utifrån att marknaden räknar med att QE skall riktas in till bankerna som därmed köper och investerar i enskilda aktier så har marknaden redan prisat in detta och gått på ett rally bara på förhoppningen att detta skall ske. Detta skulle isådanafall göra att QE blir omöjligt utifrån att marknaden redan håller sig flytande. Samtidigt om QE ej kommer så faller marknaden.
http://www.zerohedge.com/news/frontrunning-qe-did-market-make-qe-impossible

Det är alltså lite av ett nollsummespel där FED förr eller senare måste gå in med de kvantitativa lättnader som marknaden nu kräver för att överhuvudtaget hålla sig flytande. Men de vill gärna avvakta så länge som möjligt innan de går in med nya stimulanser, de skulle förmodligen helst vänta till efter valet men det verkar otroligt att marknaden skulle klara sig längre än fram till början av hösten.




Antagligen är situationen mycket mycket värre än vad Ben Bernanke vågar säga, trots allt är hans största roll att lugna marknaden. Om det inte fanns något bekymmer skulle han inte heller behöva göra uttalanden hela tiden. Något man kallar "verbal stimulans".
http://di.se/Artiklar/2012/6/20/270653/Bernankes-tre-kort/

Som sagt tror jag inte det finns något som varken G20 länderna eller FED kan göra mer än att försöka hålla skeppet flytande så länge som möjligt. Det finns massa tomma ord och ideér som inte ens låter bra på papperet men samtidigt håller man god min och spelar spelet vidare.
http://di.se/Artiklar/2012/6/20/270691/BERNANKE-REDO-GORA-MER-FOR-ATT-STODJA-EKONOMIN/

Precis som på M/S Titanic låter man nog passagerarna i tredje klass fortsätta vara inlåsta medan de i första klass kan äta lite snittar och dricka konjak under tiden som man får stiga ned i livbåtarna. Det är antagligen ingen som överhuvudtaget tänkt varna om att båten håller på att sjunka för man vill ju inte ha någon slags panik. Under tiden sjunker medelklassen med skeppet.

1 kommentar: