En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 29 juni 2012

Krisstöd skall kunna ges till banker direkt, utan "omväg" via regeringarna...

Euroländerna har enats om flera åtgärder för att lindra krisen. Viktigast: Krisstöd ska kunna ges till banker direkt, utan omvägen via regeringarna. 


Länderna har enats om en rad åtgärder för att stabilisera läget och få ner de extremt höga räntorna på krisländernas statsskulder. Bland de viktigaste delarna märks att krisstöd ska kunna ges direkt till banker som behöver rekapitaliseras och inte behöva ta vägen via regeringars skuldkonton och därmed tynga statsfinanserna. Detta är något som i första hand innebär en stor lättnad för Spanien.

Euroländerna enades även om att länder som sköter sig ska kunna få tillgång till krisfonderna EFSF och ESM. Fonderna ska användas för att öka marknadens förtroende och genom det sänka räntorna för länder som Spanien och Italien.

Paketet innehåller också stora satsningar på tillväxten, där småföretagande och infrastruktur ligger i fokus. Man ska även skapa ett tillsynsorgan för bankerna i eurozonen.

Mario Monti sade att euroområdet kommer att stärkas av överenskommelsen. "Länder som vill utnyttja dessa stabiliseringsmekanismer kan göra det utan extra villkor eller ett program, och utan trojkans övervakning", sade han.

Problemet är naturligtvis utan någon som står "bakom" skulden när bankerna fritt skapar krediter utan säkerhet och sätter in i systemet är naturligtvis att de kommer att skapa mer pengar än det finns täckning för (detta problem har de ju redan att de nått vägens slut). Vad som händer då är att när de skapar mer pengar än det finns kommer ingen att kunna betala tillbaka dem eftersom de kommer skapa långt mer pengar och krediter än vad de friska länderna ens har att ge.

Systemet är åter på väg mot sin virvlande nedgång nedför badkarets utlopp. Det kommer snurra snabbare och snabbare ju närmare slutet det kommer, och vi är redan halvvägs. Snart ökar takten än mer. Håll i er!

4 kommentarer:

  1. Du tog inte så lång paus från ekonomin...
    Är det inte så att det samtidigt/påsistone har kommit nya regler för med att bankerna måste ha högre täckning för för sina krediter?
    Har själv beställt Cervenkas nya bok om pengar och hoppas få bättre förståelse för den stora oredan efter genomläsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha. du har rätt att pausen blev kort men det kändes lite för viktigt för att ignorera, men mitt mål är att försöka koppla bort eventuell oro för ekonomi och försöka fokusera på ledigheten i hängmattan. Får se hur det går!:)

      Cervankas nya bok om pengar finns även att låna som elib bok såg jag så då kan man fjärrlåna hemifrån bara man har ett lånekort på sitt lokala bibliotek kan vara ett tips för andra läsare som inte kommit sig för att köpa boken. Jag funderar själv på att läsa den när jag får tid, han brukar ha väldigt bra krönikor.

      Jag håller med om att det är frågan om hur reglerna skall kunna samverka för dels ett högre kapitalkrav samt dessa regler för nära nog obegränsad utlåning till krisländerna som det måste bli fråga om för att kunna fortsätta kasta pengar i det svarta hålet som hela tiden blir större. Om de skall ha kapitalkrav för även den utlåningen lär det bli en kort period av utlåning därför att det inte finns kapitaltäckning för alla europas skulder. Var skall pengarna komma ifrån? Det är som ett enda långt cirkelresonemang som hela tiden för oss tillbaka till att dessa pengar inte finns för att klara alla skulderna. Oavsett vem som lånar ut, stat eller bank.

      Radera
    2. Svårt att koppla av i en hängmatta med 30-35mm regn kanske? ;)

      Nämen, det är väl bra att vi svenskar får vara med och betala den spanska banksvindeln. Kommer inte ihåg vad direktören hette i Bankia som gav sig själv ett avgångsvederlag på 2 miljoner Euro och sen drog, men det var bara en eller ett par veckor innan Bankia befanns vara totalt insolvent. Känns fint att mina pengar går till det istället för att morsan får ett acceptabelt äldreboende sina sista år..

      Radera
  2. Skattebetalarna betalar notan! Vi svenskar ska också betala vi vill ju inte förlora inflytande! :-)

    /Frodde

    SvaraRadera