En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 8 juni 2012

I Frankrike sänker man lönerna...

Frankrikes nyvalde president François Hollande inför maxlöner. Redan i år ska deras löner sänkas och man väntar alltså inte tills de nuvarande kontrakten omförhandlas någon gång 2014 eller 2015. Presidenten menar alltså allvar med att chocksänka lönerna för Frankrikes mest välbetalda direktörer i bolag där staten har mer än 50 procent av ägande.


Henri Proglio, verkställande direktör för energijätten Eléctricité de France, EDF, kan till exempel räkna med en sänkning på 69 procent, från nuvarande 1,2 miljoner kronor i månaden. Den nya måttstocken går ut på att ingen direktör i ett statligt bolag ska tjäna mer än tjugo gånger lönen för den sämst betalde i bolaget, bonusar inkluderat. Idag tjänar Henri Proglio 65 gånger mer än den sämst betalde anställde.

Presidenten, liksom landets ministrar, föregår med gott exempel när de sänker sina egna löner med 30 procent. Henri Proglio tjänar tio gånger mer än Frankrikes president.
http://www.sydsvenskan.se/varlden/chocksankta-loner-gor-direktorer-mallosa

Ett fantastiskt initiativ till att minska korruptionen bland makthavare och att snabbt och raskt göra slag i detta och sänka lönerna för statligt anställda chefer måste ses som en fantastisk början på hans presidentskap. Om han får hållas kommer mycket att hända under hans tid vid makten. 

Att privata företag väljer att betala höga löner får de stå för själva det måste ingå i deras vinstberäkning med personalomkostnader, men när det gäller statliga företag skall vinster tillbaka till folket och inte till personerna vid makten.

~ France, we salut you!  ~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar