En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 11 juni 2012

Hur mycket är en trillion dollar, och hur många trillioner i derivat håller USA:s storbanker?


100 Million Dollars
$100,000,000 – Mycket att gå runt med i fickan. Passar dock fint på en standard pall av ISO standard. $ 1 Million dollar är kvadraten av kontanter på golvet på bilden nedan.

1 Billion Dollars
$1,000,000,000 – 10 lastpallar av 100-dollarsedlar nedan visar hur en miljard dollar ser ut. Transport-lastbilen visad nedan har en last på $ 2 miljarder.

1 Trillion Dollars
$1,000,000,000,000 – När makthavare kastar runt ordet "Trillion" som det är ingenting, så är detta i verkligheten alltså $ 1 triljon dollar. "Torget" av pallar i det nedre högra hörnet av bilden nedan motsvarar $ 10 miljarder dollar. 100x det och du har torn med $ 1000000000000 som är 465 feet (142 meter).



Här är en genomgång av hur mycket en del av USA: s banker investerat i den oreglerade derivatmarknaden som alltså skulle kunna förångas på ett ögonblick.

Morgan Stanley:      $1.7 Trillion
Wells Fargo:           $3.3 Trillion
HSBC:                    $4.321 Trillion
Goldman Sachs:      $44 Trillion
Bank of America:    $50 Trillion
Citibank:                $52 Trillion
JP Morgan Chase:   $70 Trillion

Det finns ingen regering i världen som har denna nivå av pengar. Detta är ungefär 3 gånger den hela samlade världsekonomin. Den oreglerade marknaden innebär alltså en gigantisk ekonomisk risk. Korruption i bankerna gör situationen värre. Vi kan alltså hålla utkik i nyheterna efter orden "derivat kris", eftersom att det är oundvikligt med fallande värde på de flesta reala tillgångar i dagens ekonomi.
http://www.munknee.com/2012/06/americas-derivative-market-is-unbelievably-huge-totally-unregulated-take-a-look-at-which-banks-own-how-much/

Se även: http://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html


Ett derivat är ett juridiskt avtal som härrör sitt värde från en annan tillgång, till exempel framtidens värde från nuvärdet av olja, statsobligationer mm. Med derivat köper du möjlighet (men inte skyldigheten) att köpa olja i 6 månader för dagens pris / något överenskommet pris, och på så sätt hoppas du att oljan kommer att kosta mer i framtiden.

Ett derivat kan också användas som en försäkring, satsar på att ett lån kommer eller inte kommer fallera före ett visst datum. Så det är som ett Casino, men istället för att satsa på kort och roulette, satsar du på framtida värden och prestanda för praktiskt taget allt som håller värdet. Systemet är inte reglerat och man kan köpa ett derivat på ett befintlig derivat.

De flesta stora banker försöker hindra mindre investerare från att få tillgång till derivatmarknaden på grund av att det finns alltför stor risk. Derivat marknaden är en galaktisk bubbla, precis som fastighets bubblan eller börsbubblan (som är på gång just nu). Eftersom det inte finns någon ekonom i världen som vet exakt hur pengar från derivat strömmar eller hur systemet fungerar, medan derivat handlas på mikrosekunder av datorer, så vet vi inte vad som kan komma att utlösa en krasch, eller när den kommer att ske.

Men med tanke på den globala finansiella krisen så kommer det även för detta system att vara tuffa tider, vilket kommer att vara katastrofalt för världens finansiella system sedan de 9 största bankerna innehar totalt $ 228720000000000 i derivat - cirka 3 gånger hela världsekonomin.

Hur skall de kommande massiva förlusterna bokföras? Kommer detta att vara det som tar ned hela världsekonomin när dessa tillgångar skall redas ut och förlusterna ifrån derivatmarknaden "trasslas" loss från den övriga, mer sunda ekonomin?

När de här bankerna börjar falla som käglor kommer de naturligtvis att även stjälpa över varandra och vi är nog ganska nära en tipping-point. Frågan är ju som vanligt, hur kunde det gå så här långt med den oreglerade finansmarknaden?


Jag ser det litegrann som att man har en bomb i bagageutrymmet på bilen medan man kör 180km/h nedför en smal klippväg. Men låt oss inte tänka på det så länge, låt oss istället njuta av resan medan den varar...

6 kommentarer:

  1. Har någon någonsin undrat över VARFÖR anglosaxiskt media göra sitt bästa för att hålla uppmärksamheten riktad mot Europa och varför anglosaxiskt media gör sitt bästa för att destabilisera situationen i Europa ? Se bara WSJ, FT osv och vårt mainstream media sväljer allt anglosaxerna stöter ut utan den minsta antydan till källkritik.

    För övrigt, derivathandeln är koncentrerad till London pga britternas obefintliga reglering. INgen slump att Jaime Dimon och hans TBTF bank nyss brände fingrarna i London, bara för att nämna ett exemple.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo och "ingen" vill ha en reglering av bankväsendet, minsta antydan till reglering och då säger de att då drar all finanshandel från London...

      Radera
  2. Jag funderar.
    Kan verkligen dessa banker verkligen "investerat" dessa 3ggr världekonomin. Vem stod då som utställare av dessa derivat och tog emot alla pengarna, bankerna själva?. Var fick de dessa mängder pengar ifrån. Finns det någon ännu mer basic kurs i detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma tanke har slagit mig, hur det kan finnas så mycket mera "låssaspengar" hos bankerna och finansinstituten, än vad världens BNP är. Men bankerna som funnits har sparat pengar på hög varje år, och kanske har de helt enkelt med åren kommit upp i dessa tusentals "fantasiljoner" som vi pratar om. Som tur är håller sig dessa pengar i finansvärlden och når inte realekonomin samtidigt eftersom de alltså skulle kunna köpa världens samlade rikedomar många gånger om. Jag har bland annat en bild på världens rikedom kontra världens derivat mellan år 1998-2007 på den här länken: http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/derivaten-som-motsvarar-mer-varldens.html

      Radera
  3. Det ar bara en tidsfraga tills systemet brakar samman. Nar alla borjar driva in skulder fran varandra kommer ingen att kunna betala tillbaka nagon alls. Problemet som jag ser det ar inte att systemet kraschar (bring it on!) utan det orattvisor som skapas i samband med kraschen. Rika banker kommer som vanligt att ta sig helskinnade och antagligen annu rikare (relativt sett) ur den rykande askhogen som blir kvar av den globala marknaden medan for vanligt folk blir det barkbrod och rotmos.

    Den enda losningen som jag ser dar en att vi redan nu bygger upp ett alternativt system vid sidan om. Man kan se det som att huset vi bor i haller pa att rasa samman. Istallet for att vanta med att starta nybygget tills efter huset rasat (och darmed sta i sporegnet och kylan under nagra ar) borde vi borja nu. Borja med de minsta sociala gemenskaperna vi kan tanka oss och bygga uppat, tills vi moter gransen till en annan social gemenskap och sedan ga ihop med denna, och sa vidare, sakta men sakert. Familjen, bostadshuset, garden, byn, omradet, staden, kommunen, regionen, etc. Det basta ekonomiska systemet kommer att overleva varje hopslagning med den angransande och om vi ar snabba nog och har nog med tid kommer vi att ha ett mer eller mindre vattentatt alternativt ekonomiskt system vid sidan om. Detta forutsatter dock ett extremt starkt civilsamhalle, nagot vi inte kan vara sa sakra pa i tex. Sverige 2012.

    Sist ett civilsamhalle brakade samman i Europa var i Jugoslavien och dar blev det en hel del grymheter som vi inte vet hur det hade slutat utan FN/NATOs interventioner.

    Hur sakra kan vi ens vara pa att den svenska kraftforsorjningen kan fortsatta utan handeln med uran? Skall vi skicka handelsflottan Europa runt for att hitta brannbart material?

    Det kommer att bli en intressant period har nagra ar framover!

    SvaraRadera
  4. Fast detta har ju ingenting att göra med regleringar. Hade inte staten garanterat derivaten/lånen, osv, hade inget av detta någonsin hänt. Detta är ett problem som stater skapat.

    SvaraRadera