En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 18 juni 2012

Det spelar ingen roll vem som vann valet...

Det finns en övertro till politikers makt att påverka, styra och lösa kriser och problem. Som jag ser det så spelar det ingen roll vem som vunnit valet i Grekland i det här läget. Iallafall inte för slutresultatet för vad som kommer att hända med euron eller euro-zonen. Nu har ett parti iallafall vunnit valet, och kommer att försöka bilda regering under dagen. 
http://di.se/Artiklar/2012/6/18/270352/Allt-talar-for-grekisk-koalitionsregering/


Den enda skillnaden i vem som vann valet hade varit i hur lång tid som det tar innan det kollapsar. Att något parti kanske drivit en annan linje. Men om Grekland lyckas bilda en regering idag så lugnar det marknaden men det löser inga problem. Fortfarande kvarstår problemet att Grekland inte kan växa sig ur krisen och fortfarande behöver få skriva av massiva skulder, som isådanafall skulle lösa ut default-swappar och olika sorters derivat och krisen skulle sprida sig vidare då någon måste ta förlusten och banker skulle börja gå i konkurs. Oavsett politiker vid marknaden så har de inga ess i rockärmen och inga snabba lösningar.

Greklands ekonomi krympte 6,5 procent under årets första kvartal, jämfört med i fjol och arbetslösheten ligger nära 23 procent. Även Pasok och Ny Demokrati har sagt att sparpaketen, med sänkta löner och pensioner, är för tuffa för den grekiska allmänheten. Under valkampanjen har båda partierna sagt att vissa delar av besparingsplanen bör skrivas om.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle har sedan det grekiska valresultatet blivit klart sagt att vissa eftergifter kan göras. ”Det kan inte bli några stora förändringar, men jag kan tänka mig att vi kan diskutera tidslinjen igen”. Själv tänker jag att de åtstramningar som inte görs direkt, kommer ändå att behöva göras senare det finns inga extra pengar och Grekland borde börjat med ett massivt åtstramningspaket långt innan landets skulder eskalerat så långt som de nu gjort. Det går inte att nu säga att "vi har inte råd att göra dessa nedskärningar" eftersom alternativet är statlig konkurs. Men som sagt är min inställning att oavsett vad som görs kan de inte klara detta utan att gå i konkurs.

Det betyder dock att just nu så kanske marknaden blir lugnare av att det kommer att finnas en regering, men samtidigt som sagt har det inte löst något av situationen i Grekland. Oavsett om den nya regeringen med "Konservativa Ny Demokrati" i spetsen, direkt börjar med nedskärningar och åtstramningar samt att sälja ut statens tillgångar för att försöka betala skulderna. Så kommer de inte hinna få balans i sin ekonomi i tid då detta handlar om kanske två decennium av skuldsanering där staten skulle leva på någon slags existensminimum för att själva klara skulderna. Med en fallande världsekonomi i övrigt tror jag inte detta är en lösning utan Grekland behöver fortfarande lika mycket hjälp som tidigare. Tiden är för kort för att hinna göra någon skillnad även om de dragit i alla nödbromsar som de kan. De kommer fortfarande att glida ut över stupet.

Faktum är ju att tidigare "nödlån" i slutändan bara lett fram till att Grekland nu har större lån än de hade innan nödlånen och de första skuldavskrivningarna började. Man har bara fått nödlån till räntebetalningarna och alltså inte löst något av de underliggande problemen. Som ett klassiskt fall av Lyxfällan på tv3 alltså.

När åtstramningar och nedskärningar i landet åter tar fart kommer det återigen att bli en folkstorm och upplopp på gatorna. Man vill protestera, men tyvärr finns det heller ingen annan lösning men folket kommer ta ut sin frustration på att protestera "mot staten". Det finns därför en stor sannolikhet att inte heller den här regeringen kommer att kunna sitta kvar vid makten.

Dessutom är det väl "ingen" som längre bryr sig om hur det går i Grekland med Spanien och Italien att fokusera sig på istället. Vi har inte pengar i Europa för att rädda dessa länder, utan skulle behöva lägga fokus på att istället rädda Monaco och Frankrike.

Så idag känner jag ingen glädje över att det grekiska folket lyckades genomföra ett demokratiskt val, utan mest bara en sorg över att det inte spelar någon roll vem som vann.


En del andra verkar även hålla med mig om min slutsats:
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/9337283/Greece-will-have-to-leave-EMU-whoever-is-elected.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar