En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 13 juni 2012

Bankväsendet i sin dödsspiral...

Inom hela EU håller så kallade bank runs eller "uttagsanstormningar" på att accelerera. Som ett exempel så tar man ut mellan 100-500 miljoner euro varje dag som krisen fortgår i Grekland. 
http://www.zerohedge.com/news/greek-bank-run-update-%E2%82%AC100-%E2%82%AC500-million-day

I Italien löser man det istället med att en storbank tar och förklarar att de har en bank holiday och har nu semesterstängt fram till den 1:a juli. Detta är ett utmärkt sätt till att hindra folk från att nå sina pengar och därmed räddar man bankväsendet?

Inom hela EU funderar man på att införa villkor och restriktioner för människor att flytta sitt kapital ur banksystemet. Kanske dags att skrota papperspengarna helt så att inte människor kan ha dem hemma i madrassen? Kanske skulle detta kunna lösa ekonomins problem genom att helt enkelt hindra folk från att komma åt sina pengar? 

Andra kreativa förslag till att kontrollera kapitalet är exempelvis:

- Fast belopp för uttag, eller ta bort möjligheten till uttag helt.
- Tvinga medborgare eller banker att köpa in sig i statsskulden.
- Ta bort, inskränka eller upphäva internationella banköverföringar 
- Ta bort eller inskränka eller suspendera möjligheten till valutatransaktioner 
- Kriminalisera köp och ägandet av ädla metaller 
- Fastställande av en officiell växelkurs 
- Kriminalisering av marknadsbaserade transaktioner

Om detta inträffar lever vi snart i en total fascist-stat, steget skulle inte vara långt borta om sådana restriktioner börjar införas där staten kontrollerar allt.

I USA har man försökt att återställa förtroendet för bankväsendet genom insättningsgarantier ifrån Staten så att pengarna är garanterade även om banken går i konkurs. Problemen är att FDIC som sköter detta i USA är underfinansierad så att om banker verkligen börjar att gå omkull så finns ändå inte täckning för att återbetala till folket. Dessutom att betala till sig själv från staten till folket blir ju en rundgång och egentligen får de ju inte mer pengar utan pengar som staten har skall ju också tas någonstans ifrån.


"In addition to providing deposit insurance, the FDIC has also guaranteed $618 billion of debt issued by banks under the Debt Guarantee Program (DGP)  and an additional $834 billion of deposits under the Transaction Account Guarantee Program (TAGP).  (Both the DGP and the TAGP are part of the Temporary Liquidity Guarantee Program (TLGP) established in October 2008.)   The FDIC has also guaranteed a large portion of $600 billion in assets that it received from failed banks as receiver, under loss-share agreements with acquiring banks."

"Should extraordinary circumstances arise, the FDIC also has the authority to borrow up to $500 billion from the Treasury with the consent of both the Federal Reserve and the Treasury Department." Som sagt att låna från sig själv till sig själv eller garantera sina egna pengar med sina egna pengar (staten-folket är ju egentligen samma sak), det är ingen lösning.

Sedan håller ju rikedomarna i USA på att utraderas, vilket märks med att 40% av rikedomarna försvann mellan åren 2007 och 2011. Så vem skall ha kapital för att garantera insättarnas pengar? 
http://www.washingtonpost.com/business/economy/fed-americans-wealth-dropped-40-percent/2012/06/11/gJQAlIsCVV_story.html

Ett annat sätt för småbankerna att klara dessa bank runs är ju att låna kapital från centralbankerna vilket de redan gjort genom kapitalinjektionerna. Dessa har dock inte återställt förtroendet för bankväsendet, och med god rätt.

Man kan även vidare konstatera att det inte verkar bli någon LTRO3 här i Europa iallafall inte för närvarande och frågan är om FED har tänkt köra en QE3 men antagligen tänker de detsamma att det inte "hjälper" i nuläget.
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/top-business-stories/are-markets-counting-too-much-on-fed-qe3/article4235092/

"It would appear that the ability to turn worthless assets into useful liquidity via a raft of collateralized lending operations with the ECB is at an end. As Fitch's, MD of financial institutions Bridget Gandy just confirmed: "Some of the European banks are becoming short on collateral to pledge with the ECB, unless they can delever and sell some of their assets, which is difficult."

Man kan säga att alla tillgångar som inte går att sälja, egentligen redan har blivit värdelösa. Systemet måste rensa ut dessa värdelösa tillgångar och hiva dem rakt i sopkorgen. Det är inte vettigt att det finns så många gånger mer krediter och pengar i världen än det finns reala tillgångar att köpa för dem. Så länge de bara kan existera i finansvärlden så är det inget mer än "fantasiljoner".

Hur högt den här fantasibubblan av finansiella instrument egentligen har växt går att se i ett enkelt uttalande såsom att medan löner i USA fyrdubblades under de senaste 40 åren så har värdet på aktiemarknaden växt till 18 gånger storleken. Det finns alltså ett stort fall i finansvärlden här innan man åter kan se en koppling som känns rimlig mellan finansvärlden och den reala ekonomin.
http://www.zerohedge.com/news/biderman-central-banks-end-they-will-get-what-they-deserve

Ett problem med alla dessa "fantasiljoner" är till exempel världens alla utställda derivat som jag skrev om i tidigare post. Eftersom det finns mer än 1000 miljarder USD av derivat utställda hos världens banker, så kan de inte trassla ut dessa kopplingar som de byggt upp. Det går därför omöjligtvis att rädda systemet, utan när det väl imploderar, så kommer så kallade "papperstillgångar" att bli värdelösa över en natt. Dessa tillgångar är redan värdelösa men de finns fortfarande ett fiktivt värde på dem i bankernas bokföring. Men tillgångar som inte går att sälja är redan värdelösa frågan är när marknaden låter dem återta sitt verkliga värde?

Se min post: http://rymdiz.blogspot.se/2012/06/hur-mycket-ar-en-trillion-dollar-och.html för mer omkring derivaten.

Så bankväsendet fortsätter snurra i sin dödsspiral och alla ni som kan försök att kliva ur finansiella systemet med era pengar innan det hela kommer virvlandes ned. Först ut som vanligt, bättre att få panik nu som vi alla vet blir det trångt vid utgången senare.

3 kommentarer:

  1. Måste ge en eloge till din produktivitet på sista tiden! Keep it up!

    Ang. din slutmening där, det blir trångt vid utgången... Vilken utgång?
    http://fofoa.blogspot.se/2009/03/all-paper-is-still-short-position-on.html

    Exter pyramid...

    Om jag håller med någon om vad som kommer så håller jag med FOFOA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att alla inte kan kliva ur derivat, aktier, m.fl investeringar samtidigt eftersom varje steg nedåt i Exters pyramid är mindre än läget ovanför. Det betyder att vill man komma ur ekonomin och bli mer likvid så behöver man göra det innan alla andra också springer mot utgången. Alla kan inte sälja sina fonder och aktier samtidigt det är det jag menar.:)

      Radera
    2. Det är så klart korrekt :)

      Radera