En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 27 maj 2012

Värmerekorden börjar...

På fredagen slogs det majvärmerekord i Dalarna. I Falun, och även i värmländska Arvika, där visade termometrarna på 29,8 grader. Det är säsongens högsta notering hittills men också den högsta majtemperaturen i Sverige sedan försommaren 2000.  
Bild från SMHI på antalen värmerekord per årtionde.Långvariga värmerekord per årtionde, bild från SMHI.
http://www.smhi.se/klimatdata/manga-varmerekord-slogs-under-00-talet-1.8934 

Då vi redan nått en sådan värme, antar jag att sommaren har en möjlighet till att bli en klibbig, fuktig, mardröm. Mest kanske på natten. Kanske redan nu dags att investera i AC och kylning?
Se till att frysen alltid är fylld med is till drickat, och ha en vattenspridare till den där gräsmattan som kommer få bruna fläckar.


Ha myggnät till fönstren så att de kan vara öppna större delen av tiden? Men kom ihåg att undvika korsdrag för det kan man även bli sjuk av då det blåser och drar för mycket ifrån fönstren. En sprayflaska med vatten i för svalka att spraya sig med när man sitter ute, eller en barnpool till barnen och se över skuggan på tomten. Ett parasoll ger skugga och svalka exempelvis.

Jag upplever själv att högtrycket vi haft nu i maj är ovanligt varmt, för vinden var också varm det brukar den inte vara i Luleå. Även när det är varmt brukar vinden vara sval. Jag tycker det bådar till ännu en rekordsommar. 

Som jag skrivit tidigare, Sverige går en varmare och blötare framtid till mötes då klimatförändringarna redan visar sig. (Enligt SMHI) 
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/klimatforandringarna-visar-sig-i.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar