En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 7 maj 2012

Varför västvärlden inte kommer få den tillväxt de efterfrågar...


Hela den globala ekonomin står inför ett strukturellt överskott på arbetskraft och brist på avlönat arbete. Här är den kritiska bakgrunden till den globala lågkonjunkturen och varför centralbanker och stater överallt frågar efter "ekonomisk tillväxt". Eftersom 2008 års globala finansiella härdsmälta har finansierats av statspapper och " gratis pengar "spunnet av centralbanker, inte organisk tillväxt baserat på stigande förvärvsinkomster. Tar man bort spekulationer gjorda beroende av "gratis pengar" och de globala stimulanserna av stora mängder skulder, och hur mycket "tillväxt" skulle då vara kvar?



De branscher som snabbt ökar produktiviteten och vinsten gör så genom att eliminera jobb och behovet av arbetskraft. Internet i sig tar industri efter industri, utplånar hela sektorer som en gång stödde hundratusentals arbetstillfällen samtidigt som det skapas några tusen nya jobb som kräver hög nivå på kompetens och rörlighet.

Robotar ersätter fabrikens arbetskraft i hela världen - ja, även i "lågavlönade" Kina. I Kina år 2000, var det många enkla lager fyllda med långa bord där arbetare samlade och förpackade billiga armaturer för hand. Andra hade robotiserade maskiner som byggde kretskort som sedan för hand ihop till monitorer etc. 

Maskiner ersätter i hög grad manuellt arbete i Kina. Mycket är gjort av "brist på arbetskraft" i vissa södra städer, men vad det egentligen innebär råder brist på unga arbetstagare (överväldigande föredra framför äldre arbetstagare genom tillverkarna) villig att arbeta för låga löner. Maskiner går heller inte i strejk, deras löner stiger inte, de ringer inte och sjukanmäler sig och de behöver mindre tillsyn. I själva verket blir det billigare att arbetstagare ersätts av kapitalet investerat i robotteknik och programvara.

Kina är exempelvis redan utbyggt. Flygplatser, järnvägsstationer, järnvägar linjer, tunnelbanor, motorvägar, arenor, jätte gallerior och tiotals miljoner lägenheter de är redan över-byggda. Ingen vågar erkänna det, men Kina är redan till den grad att nybyggnationen är antingen "broar till ingenstans", dvs överflödiga eller marginell och endast finansieras som ett jobbprogram, eller byte av byggnader som ofta är mindre än 25 år gammal, eller spekulativa byggnader som är mest tomma och kommer så förbli. De kommer inte att bygga mer infrastrukturprojekt i dagsläget.

Ett svindlande antal komplexa företagstjänster är tillgängliga för låg kostnad via internet, vilket gör att en person att utföra arbete som enbart 15 år sedan krävde en halv dussin människor. Alla pratar om offshoring som den primära orsaken till jobb är sällsynta i västvärlden, men mycket större kraften är teknik i form av Web-aktiverade program.

Den andra trenden är kostnaden för arbetskraft i den utvecklade västvärlden så ökar kostnaden för lönerna utan att produktiviteten ökar. Arbetare i västvärlden ser därför nu bara att deras löner stagnerar. Problemet med tillväxten som världen efterfrågar är helt enkelt, att vi inte kan skapa arbetstillfällen på samma sätt som vi utbildar människor. Om vi utbildar civilingenjörer så kommer inte arbeten för dem att skapas samtidigt.

2 kommentarer:

  1. Rymdis missar en viktig detalj som är totalt avgörande:

    Tillgång samt pris på energi

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Jag håller med dig om att energikrisen är det primära som gör att vi inte kommer att kunna ha tillväxt i framtiden på samma sätt som de senaste 30-50åren. Dock har industrialiseringen också medfört ett friställande av arbetskraft. Men man kan tänka att med dyr energi kanske mänsklig arbetskraft återigen blir mer lönsam, och då skapas ju fler arbetstillfällen om inte annat. (hårt arbete men dock arbete)

    SvaraRadera