En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 10 maj 2012

Tyska Bundesbanks värsta misstag...

Tyska Bundesbank har skjutit till allt för mycket pengar till det sjunkande skeppet som vi kallar EU-projektet. Den här kurvan representerar också den summa som Bundesbank kommer att förlora när Euron upphör och EMU faller isär..som att döma av den senaste utvecklingen i Grekland, och Spanien kan vara så snart som inom några veckor. I slutet av april så stod de skapade krediterna för € 644.182.010.456,05, vilket är exakt 25% av tysk BNP, och en ökning med 28.600.000.000 € bara i april och 181.000.000.000 € bara under detta år, 2012. http://www.zerohedge.com/news/europes-most-parabolic-chart-goes-probolic-er

Denna summa "pengar" representerar en fordran som Bundesbank aldrig kommer att få tillbaka, när Grekland lämnar euroområdet, så kommer andra insolventa europeiska länder också att lämna euro-området. Detta leder så klart till slutet av "det europeiska monetära experimentet". Det innebär också att Bundesbank även den, hur stor och stark centralbank den än må ha varit, snart kommer att bli utplånad. Så den verkliga frågan är: vill tyska skattebetalarna kännas vid dessa massiva kostnader som aldrig kommer att återbetalas, och som tjänar endast till att bevara myten om livskraftiga Tyskland?

Illusionen är den att Tyskland på ytan, är en välmående stat, med sin inom euroområdet mycket levande exportindustri, samtidigt som Bundesbank är mitt i en process att utplåna all rikedom och förstöra sin balansräkning som centralbank i Tyskland. Kommer den tyska befolkningen upptäcka detta i tid, och tvinga Bundesbank att stoppa finansieringen av det nuvarande bytesbalansunderskottet? Genom att ge bort sina krediter, ger de samtidigt bort produktionen som krediterna leder till och som gör att man kan säga att de exporterar gratis varor för närvarande. Men valet är deras. Bara de inte gråtar, när denna skuld som de håller på att skapa, är 100% av BNP och allt faller isär.

Bundesbank har funnits sedan 1957, frågan är hur länge till den kommer att finnas kvar, när kurvan snart pekar spikrakt uppåt. Deras största misstag blir med sannolikhet även deras sista.

1 kommentar: