En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 6 maj 2012

Lögner vi blir matade med via svensk media..

Det finns säkert många fler, men när jag läst tidningarna på sistone tycker jag mig identifiera åtminstone dessa lögner som media verkar vilja mata oss med kontinuerligt här i Sverige.

Det finns olika sätt att ge vilseledande information. Felaktiga fakta, dåligt underbyggt resonemang, eller kanske omedveten om orsakssamband. Det är inte säkert att man är medveten eller påläst om ämnet som man skriver sin artikel om, vilket leder till att den blir starkt vinklad. Det kan även finnas politiska budskap man ger mer plats i sin tidning eller att texten är politiskt färgad. Ibland handlar det även om att folket får de nyheter som de själva vill ha.


Ofta ser jag att rubriken till en text i sig kan vara vilseledande eller innehållet vinklat för att passa budskapet man vill framföra. Media har olika "teman" som man driver under längre perioder. Då och då har de undantagsartiklar som kanske en intervju med någon med avvikande åsikt. Men merparten av artiklarna på ämnet verkar ha en medveten eller omedveten agenda. Varför dessa budskap förs fram i media vet jag inte. Det kan vara att media tror det är sanningen, eller att de märker att de får mer "klick" på vissa budskap de framför, som drar fler läsare och säljer bättre. Om folket vill ha dessa budskap är det inte konstigt om media fortsätter att mata dem med den selektiva information de vill ha.

En del av dessa håller dock långsamt på att bli mer nyanserade i media vilket är en positiv utveckling:

1. Bopriserna kommer att fortsätta uppåt. Tidningarna har haft många serier om bostadspriserna. Ofta har man även intervjuat mäklare som alltid naturligtvis har ett syfte att "prata upp" bostadsmarknaden. Det finns ingen bostadsbubbla i Sverige verkar budskapet vara. Man har även artiklar där man försöker leta fakta som skall stödja denna tanke att nu skall priserna vända uppåt.
http://di.se/Artiklar/2012/4/30/266011/Lanefesten-mattas-av---men-kurvan-planar-ut/

2. Sverige kommer att uppleva ett visst fall i BNP för 2012 men det kommer att fortsätta uppåt 2013. Att Sverige inte kommer att gå in i en lågkonjunktur. Detta säger man naturligtvis för att man vill "prata upp" ekonomin så att inte folk slutar handla, då mindre konsumtion ytterligare spär på den pågående nedåttrenden och gör recessionen djupare.
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/sverige-in-i-lagkonjunktur.html

3. Sverige kommer inte att uppleva något problem eller störningar på grund av s.k. peak oil.
Cornucopia gjorde exempelvis en serie blogginlägg angående alliansens uttalande kring peak oil. http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/anders-borg-inga-problem-med-oljan.html

4. Nu kan du fynda på börsmarknaden. Det spelar ingen roll att marknaden precis har börjat falla och att man räknar med att den skall fortsätta falla under en längre tid. Enligt tidningarna är det alltid dags att fynda. http://di.se/Artiklar/2012/4/5/263729/Har-kan-du-handla-pa-borsen-i-pask/

Tidningarna har haft en hel del sådana här artiklar vid varje nedgång. Dock börjar de dock så smått bli mer nyanserade och också skriva om en eventuell nedgång. Så iallafall ibland är det tydligen också dags att sälja, men ofta är de förstås sena med de råd som de ger.

5. Sitt still i pensionsbåten. Här menar de att man bör behålla sina investeringar i fonder och på aktiemarknaden, då det alltid bara är en tillfällig nedgång och snart kommer fortsätta uppåt. Trots att om man följer med i nedgångarna utraderas eventuella vinster. De vill dock att folket skall behålla sina pengar i finansmarknaden då dessa kurser annars skulle sjunka ännu mer och då skulle ju bankerna förlora pengar. Så både banker och finansinstitut vill inte råda folk till att sälja.
http://di.se/Artiklar/2012/4/14/264300/Battre-sitta-still-i-pensionsbaten/ och vad jag tänkte om denna artikel: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/sitt-still-i-pensionsbaten.html

6. IMF kan rädda euron. Många artiklar har handlat om att euron som valuta kommer att finnas kvar till varje pris. Det har funnits någon enstaka artikel som sagt motsatsen, exempelvis som jag nämner här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/imf-varnar-for-eurons-kollaps-och-full.html

7. Grekland, Spanien, Italien, Portugal, Irland kommer att kunna växa sig ur krisen och klara betalningarna av sina statsskulder med hjälp av krisfondens stöd och IMF.
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/imf-internationella-valutafonden-sager.html eller
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/en-misslyckad-raddningsplan-for-europa.html

8. Guld och ädelmetaller kommer att vara en sämre investering än att ligga inne i börsmarknaden. Då man inte vill att fler skall överge den sjunkande finansmarknaden med sina tillgångar tas varje chans att tala ned ädelmetaller som investering.

9. Sitt still i båten. Ungefär samma resonemang som med pensionsbåten. Här menar media att aktiemarknaden bara upplever en tillfällig dipp och att på sikt är det lönsamt med aktier. Trots faktumet att om man följer marknaden i alla upp- och nedgångar så utraderas all eventuell vinst.

10. Inflationen är lägre än två procent och kommer att fortsätta att vara låg. Med stor inflation inom finansiella tillgångar på grund av de kvantitativa lättnaderna, finns en stor risk att inflationen kan ta fart senare. Beroende på hur man beräknar inflationen med KPI så får man olika resultat. Varje gång man reviderat beräkningen bakom KPI så har inflationen beräknats lägre än tidigare. Staten har en vinst i att inflationen i samhället inte redovisas på ett korrekt sätt.

11. Räntorna kommer att fortsätta att vara låga och inte tillåtas stiga. Om inflationen tar fart kommer räntorna att behöva stiga för att stävja inflationen. Man säger att man vill värna om överköpta bostadsägare på bostadsmarknaden som inte skulle klara stigande räntor. Men om inflationen tar fart, kommer riksbanken ändå antagligen att följa sitt inflationsmål oavsett konsekvenser för hus och bostadsrättsägare.

12. Skuldsättningen inom europa kan lösas med mer kvantitativa lättnader. Själv tycker jag att skuldklockan talar för sig själv. http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/skuldklockan-tickar.html Var skall pengarna komma ifrån när det är dags att betala tillbaka alla dessa skulder?

Dessa och fler lögner kan vi förvänta oss av all media, både ifrån oseriösa aftonblaskor men också av dagspressen. Även de tidningar som man uppfattar som seriösa fortsätter skriva propaganda artiklar som oftast verkar ha ett syfte att lugna marknaden och att få folket att återuppta sitt konsumerande. Ett sätt att komma undan detta är att följa internationella nyhetsrapporter då man då får en mycket mer nyanserad bild av synen på vår omvärld än den som presenteras endast i svensk media.

Lite mer om vad jag anser om det nuvarande nyhetsvärdet i svensk media: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/media-som-nyhetsformedlare-eller.html

6 kommentarer:

  1. Tycker att du har en mycket bra ekonomisk blogg, nästan lika bra som cornu....
    Att tänka själv, vara socionom, jobba på en myndighet, komma från Norrland så är jag MYCKET imponerad!!/Fortsätt så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha. "komma från Norrland" :) ..fortsätt så, Anonym. Det är väldigt underhållande! :D

      Radera
  2. Alla medier verkar styrda av ägare som vill hindra panik
    bland befolkningen om pyramidspelet med skulder skulle uppdagas.
    Det är kanske lösningen på kort sikt men politiker och andra ansvariga bör utarbeta en plan där skulderna trappas ner innan
    det blir ekonomisk kollaps.Skuldutvecklingen de senaste 20 åren är
    ju helt galen där all betalning ska ske i framtiden och ansvariga idag hoppas komma undan.

    SvaraRadera
  3. Jag hittade en till lögn. "Det existerar inget klimathot" 6 av 10 svenska politiker tror inte på klimathot, och 1 av 10 förnekar det helt.(Enligt FOI undersökning) http://www.expressen.se/nyheter/politiker-tror-inte-pa-klimathotet/ se till exempel http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/klimatforandringarna-visar-sig-i.html för information om klimatförändringarna..

    SvaraRadera
  4. http://www.dn.se/nyheter/sverige/kommunpolitikerna-tvivlar-pa-klimathotet

    SvaraRadera
  5. Ja, vi lever i ett träsk av lögner. Det har spridit sig på alla nivåer i samhället. Måste punkteras. Tyvärr lyssnar inte andra än de redan insatta. Men kanske urholkar dropparna stenen till slut när verkligheten kryper på. Fast då kan det vara för sent.
    Moventia/Marianne Peterstrand

    SvaraRadera