En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 7 maj 2012

Konkurserna ökar även i Sverige..

Antalet företagskonkurser uppgick till 548 i april, vilket innebär en ökning med 19 procent jämfört med samma månad 2011. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.


För perioden januari till och med april uppgår antalet företagskonkurser till 2.172 stycken, 7 procent fler än under motsvarande period 2011. Vad gäller samtliga konkurser uppgick dessa till 614 i april, en ökning med 5 procent jämfört med samma månad i fjol.

De största konkursuppgångarna återfinns inom partihandeln och transportbranschen, men även byggindustrin och detaljhandeln är drabbade. Bland storstadsregionerna är det framför allt Skåne län som i april hade ett kraftigt ökande antal konkurser, men sett till året har konkurserna i Stockholms län och Västra Götaland ökat mest.

"Innan konjunkturläget har stabiliserats kommer vi säkerligen att se såväl upp- som nedgångar i statistiken när det gäller företagskonkurserna. Just nu står det och väger, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh i en kommentar.

"Vi kan även konstatera en viss överetablering inom vissa branscher, och även om nyföretagandet nu minskar något har antalet verksamma företag inom svenskt näringsliv ökat konstant under 2000-talet, så det är ofrånkomligt att en viss utslagning sker. Samtidigt ser konjunkturläget enligt de senaste rapporterna ut att ha ljusnat inom de flesta branscher", säger Roland Sigbladh.

"Visst finns det orosmoln som kan hota återhämtningen – bland annat ett fortsatt stigande oljepris och ett bakslag för den finansiella stabiliteten i Europa. Det skulle slå även mot svenska företag och dämpa den ekonomiska utvecklingen på sikt. Men när konjunkturläget så småningom stärks står de företag som har klarat sig igenom krisen på solid grund", avslutar Roland Sigbladh.


Norrbotten går fortfarande starkt vilket känns roligt för mig som bor här uppe. 

Det enda märkliga i denna rapport i mitt tycke, är detta stycke "Då sparandet är högt finns det förväntningar om att konsumtionen kommer att öka framöver. Såväl tillverkningsindustrin som byggbranschen räknar med en god ordertillväxt framöver, liksom de privata tjänstenäringarna tror på en ökad efterfrågan. Hälften av Sveriges småföretagare har ökat sin omsättning sedan i höstas och majoriteten tror på expansionsmöjligheter på sikt."

Hur kan det komma sig att de är så säkra på att sparandet kommer leda till en ökad konsumtion i framtiden? Kanske människor den här gången faktiskt vill spara, inte konsumera. Det är åtminstone min förhoppning.

3 kommentarer:

 1. Har själv företag inom detaljhandeln och det är solklart att konsumenterna håller hårt i plånboken. Det är inte tal om framtida konsumtion utan en allmän oro för arbetslöshet, bolån mm.
  De med en någorlunda ekonomisk kunskap & insikt är försiktiga medan många inte förstår eller stoppar huvudet i senaste inredningstidning och kör på tills det smäller.
  Tror personligen på en lång, utdragen nedgång i ekonomin. Detaljhandeln kommer att få se en fortsatt minskad handel...Urk !

  /Benke

  SvaraRadera
 2. Jo jag kan tänka mig att inredning mm. kommer få se en smäll av att man kanske inte byter gardiner och prydnadssaker (bjäfs) lika ofta nu som tidigare, sådant som inte är nödvändigt så att säga...mindre slit och släng..

  SvaraRadera
 3. Detta kan inte stämma. Problem finns i euroländerna och Sverige har inte euro som valuta, därför kan det inte finnas dylika problem i Sverige.

  *ironi*

  SvaraRadera