En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 16 maj 2012

Japan i obalans...

Statsskuld som del av BNP:


Räntekostnader som del av statens budget:


Japan har en diagonal linje av skuld i förhållande till BNP:


Men hur många har sett detta diagram som visar innehav av globala statspapper som andel av statens totala intäkter? Japan har alltså köpt upp för mycket statspapper från andra länder och sitter på en tickande bomb.

Källa: http://www.zerohedge.com/news/japans-wtf-chart

Japan är ett av världens rikaste länder. Japan har världens näst största ekonomi (nominell BNP), näst efter USA, större än både Tyskland, Kina, Storbritannien och Frankrike (i den ordningen).
Japan är medlem av G8-gruppen (de åtta rikaste länderna i världen), och har världens femte största försvarsbudget. Japan är världens fjärde största exportland och världens sjätte största importland. Ändå ser deras ekonomi oroväckande ut.

3 kommentarer:

 1. Japan har ju hittills klarat "biffen" genom sitt stora handelsöverskott, men sen man (tvingats?) stängt ner 54 av 54 kärnreaktorer så förvandlades överskottet snabbt till ett stort underskott pga massiv kolimport för att täcka upp för kärnkraften.

  Dom balanserar verkligen på slak lina nu.

  /Tompan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, att så snabbt avveckla kärnkraften var ett djärvt drag som inget annat land hade vågat sig på. Frågan om det inte var för aggressivt och snabbt avvecklat, med tanke på deras ekonomiska situation..

   Radera
  2. Japan har ett speciellt förhållande till teknologin, givetvis beroende på bomberna över Nagasaki och Hiroshima.

   Det är svårt att göra sig en föreställning om situationen för människorna som först genomled tsunamin i sig, och sen tvingades lämna sina hem och sin hembygd i Fukushima.

   Tepco och myndigheterna har gjort allt för att mörklägga allvaret, dom flesta i det här landet tror att allt är på väg att normaliseras när det i själva verket är långt ifrån att vara under kontroll.

   Hur många år dröjer det innan folk kan återvända? 2 år? 10 år? 5000 år?

   Vi som bor längs norrlandskusten har all anledning att vara på vår vakt i fortsättningen. Pyhäjoki är inte långt borta. Jag gillar det inte.

   /Tompan

   Radera