En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 6 maj 2012

James Turk om dollarns kollaps och funktionen hos guld..

James Turk är grundare av ett företag som handlar med ädelmetall för investeringssyfte. Han har därför det som    grundsyn när han talar om den ekonomiska situationen. Även om man inte själv handlar med ädelmetall är det dock ändå en intressant intervju. 

Han talar bland annat om att med italienska och spanska obligationsräntor tillbaka på uppgång ser man en förnyad oro i euro-området. Samt nyligen så kollapsade även den nederländska regeringen under tyngden av åtstramning och deras misslyckande i att komma överens kring nedskärningar. Även Frankrikes president Nicolas Sarkozy besegrades efter den första valomgången. Vad gäller obligationer och räntors prisbildning vaktar man nu noga gentemot de finansiella marknaderna och euroområdets regeringar får utstå ett ökat missnöje gällande den demokratiska processen när räntor stiger och oron ökar. Centralbanker kan heller inte vänta på att få reda på om större valutor - i euro eller amerikanska dollar - kommer att kollapsa eller devalveras. De lagrar därför nu upp guld. Uppgifter ifrån IMF visar att Mexico ökade till nära 17 ton guld till sina reserver i mars. Turkiet, Ryssland och Kazakstan köper också. James Turk talar om varför han tror centralbanker väntar sig en kollaps av olika valutor runt om i världen.

I USA har vi sett att oljepriset blivit en politisk fråga under ett valår. Vad kan marknaden lära oss om oljespekulation. Vad finns det egentligen för orsaker till det höga oljepriset?

2 kommentarer:

  1. RT är finansierad av den ryska staten och bör ses med den insikten även om mycket säkerligen stämmer. Dock har jag lärt mig från skolan att vara kritisk =) För att förutspå framtiden brukar jag använda mig av en metod som verkar fungera. Att hamna i en egen åsikt mittemellan "svenssons" stoppa-huvudet-i-sanden och den mest extrema / realisten. Det brukar ge ett bra resultat om framtiden "sanning" =) Så svårigheterna kommer, ja!

    SvaraRadera
  2. Jo det är alltid bra att veta vilken sida, som personen som talar "företräder". Då kan man filtrera lite bland det som de säger om man anar när de börjar tala i egen sak.:)

    Mycket nyheter är tyvärr sådana att man får fundera kring vem det är som gör ett uttalande och om de har något att "vinna" på att föra en särskild ståndpunkt..

    SvaraRadera