En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 31 maj 2012

The history of money...(kort dokumentär)

Här är en annan dokumentär som brukar dyka upp när man börjar prata om var pengar kommer ifrån, den heter "The history of money". Del 1 är 9 minuter och räcker för det grundläggande.
Jag länkar den utifall det är någon som inte sett den:


Annars tycker jag att Mike Maloney förklarar pengars funktion väldigt bra i sin föreläsning här:
http://www.youtube.com/watch?v=tj2s6vzErqY

Från början av dokumentären så diskuterar Mike Maloney bland annat fiatvalutor och hur de skapas, hur man i USA köper upp sin egna statsskuld när man skapar krediter och därmed betalar ränta till Federal Reserve. Han pratar även angående USA:s statsskuld som nu är för stort för att de någonsin skall kunna komma ikapp. Det är den viktiga delen av föreläsningen. Sedan om man inte vill lyssna på resterande där han i princip mest pratar om guld och silver som investering så kan man stänga av.

Sverige var för övrigt det första europeiska landet att införa sedlar år1661. Nu har vi kommit längre än de flesta på vägen mot att bli av med dem. Sedlar och mynt utgör endast 3 procent av Sveriges ekonomi, jämfört med ett genomsnitt på 9 procent i euroområdet och 7 procent i USA. Detta är inget de pratar om i dokumentärerna men som jag tänker på ibland. Att det är mycket bättre för oss att hålla i fysiska sedlar än i krediter på ett konto, även om staten gör sitt bästa för att manövrera oss ifrån våra pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar