En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 30 maj 2012

Guld gör ett ryck, är nu åter med i matchen... (Zerohedge)

Guld har på den övre bilden gjort ett plötsligt ryck, "vet" guld något som övriga tillgångsklasser inte vet? (Klicka på bilderna för något större bilder)Guld på en längre tidskala visar att den länge legat långt lägre än de övriga tillgångsklasserna. Men med den kraftiga stigningen här på slutet kanske Guld återigen är på väg att göra ett ryck uppåt. Den synkar nu ihop med  FX (valutahandel), aktier och obligationer.

Go, Go, Guld!

Även om guld nu kortsiktigt verkar göra ett försök att dra uppåt med ett relativt starkt uppåt "momentum", så tror jag egentligen inte på "pappersguldet" på lång sikt, vilket jag skrivit om här:
http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/varfor-pappersguldet-inte-kommer-att.html

Däremot om man t.ex. jämför Bensin och Guld historiskt sett så år 1971 när Nixon tog bort guldet som grund till ekonomin, så stod guldet i $35,00 per ounce. För det ouncet av guld ($35,00 i kontanter), kunde man köpa 390 liter bensin. Idag skulle samma ounce av guld kunna bekosta 1716 liter bensin. Men för den som sparat $35 i kontanter skulle kontanterna räcka till endast 27 literÖver tid har alltså guldet ändå fungerat som en bra värdebevarare och lite till, medan kontanterna (fiat-valutorna) minskat i värde genom inflationen.

Därför är guldet fortfarande intressant trots att papperguldet försvagats och trots att det har sådana svårigheter att återuppta en kurva uppåt. Eftersom att det historiskt sätt alltid behållit ett värde även om detta värde varierat genom åren.

Att fysiskt guld är lockande märks inte minst på att rån riktade mot försäljare av guld ökar:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14903693.ab

Ökningen har kommit de senaste åren. Enbart för januari i år, 2012 har vi noterat 12 rån mot runt 10 rån för ett helt år i början av 2000-talet, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk handel. En orsak tros vara de stigande guldpriserna. En annan faktor kan vara att rånarnas intresse för guldföremål ökat i ett alltmer kontantlöst samhälle. För guldhandlarna handlar det om en utbredd oro för rån som ofta är våldsamma till sin i karaktär. http://slr.se/2012/03/kraftig-okning-av-ran-mot-juvelerare/ 

Det framgår att rånen mot guldsmederna lyckas i större utsträckning än butiksrån i övrigt. En orsak till detta kan vara en bättre planering samt ett större inslag av mer professionella ligor, även utländska ligor förekommer vid guldsmedsrånen. Hela 95% av rånen lyckas med hjälp av övervägande del vapen såsom pistol, samt yxor där man hugger sönder montrar och dörrar. Hela hälften av guldsmedsrånen sker i Stockholms län. 

Ökningen kan till viss del härledas till kraftigt ökade guldpriser samt svårigheten att komma åt kontanter vid rån mot andra branscher. Guldet kan lätt säljas vidare och vid behov smältas ner för att försvåra spårning. Antalet butiker baseras på uppgifter från BRÅ (2008).

Så trots att kurvan nu ser ut som att kanske den kan börja vända uppåt igen, så tycker jag att skall man investera i guld, så bör man följa centralbankernas exempel och investera i fysiskt guld. Då pappersguldet trots allt bara är ännu en finansiell konstruktion som förmodligen raseras tillsammans med det övriga finansiella systemet när det kollapsar.

Med tanke på riskerna med att ha fysiskt guld (se antalet rån) som även ökar i hemmet så behöver man ha en säker förvaring. Lämpligast inlåst i ett bankfack utan någons kännedom om detta.

2 kommentarer:

 1. Notera att skalan dels är i USD (och alltså egentligen ganska ointressant för oss svenskar som ju är mer intresserade av "valutaparet" XAU/SEK), dels att även diagram nummer två visar mindre än 48 timmars utveckling och alltså egentligen inte behöver betyda så mycket alls - det enda det verkligen visar är att de fyra tillgångsslagen på två dygn haft en totalt sett väldigt likartad utveckling, men på olika vägar. Inget konstigt med det, sånt händer hela tiden och jag skulle ha blivit mäkta förvånad om exempelvis dollarindex varit mer volatilt än guld.

  Tycker rent allmänt om din blogg men skulle önska mig en tydligare markering av de bloggposter som i princip bara är översatta från ZeroHedge, så man vet vad det är du skriver och vad du bara "lånat" från andra ställen. Ett kort "översatt från ZeroHedge" eller liknande högst upp skulle duga alldeles utmärkt, får man önska sig det?

  /MK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid trevligt med synpunkter, jag la till ett "Zerohedge" i rubriken för din skull. :)

   Radera