En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 28 maj 2012

"Facerape" på Facebook är dataintrång, ett brott som kan ge 2 års fängelse...

Om man upptäcker att en kompis eller en kollega på arbetet har lämnat datorn på och inloggat på Facebook kan det förstås vara frestande att "utnyttja" tillfället och skriva lite roliga, elaka, busiga, underfundiga, saker på fejjan. Oftast märker man ganska omgående att den här statusuppdateringen inte är från personen själv, utan att det är någon som tillfälligt tagit över identiteten.

Kanske mest för att det är sällan att någon man känt länge plötsligt kommer ut på Facebook med t.ex. någon ny mystisk fetisch att man gillar skäggiga damer, som man att klä sig i högklackat och underkläder medan man städar eller vad det nu kan vara för bus som personen som tillfälligt tar över facebook-kontot, har tänkt ut.

De flesta avfärdar nog detta som ett harmlöst skämt och man tänker inte vidare på vad det egentligen är som har hänt. Eller konsekvenserna av detta.

I Lagstiftarens mening är identitetsstöld på internet, ett åtalbart brott. "Dataintrång". Det kan ge dagsböter och upp till två års fängelse beroende naturligtvis på omständigheterna. Inte sällan handlar anmälningar kring dataintrång också om vårdpersonal exempelvis sjuksköterskor som läst journaler utöver det som kan motiveras utifrån arbetet.
https://lagen.nu/begrepp/Dataintr%C3%A5ng

Dataintrång är ett brott enligt 4 kap 9 c § brottsbalken.

För dataintrång döms den som olovligen bereder sig tillgång till en uppgift som är avsedd för automatisk behandling eller olovligen ändrar, utplånar, blockerar eller i register för in sådan uppgift, om inte brottet uppfyller rekvisiten för något av brotten
brytande av post- eller telehemlighet,
intrång i förvar, eller
olovlig avlyssning.

Den som olovligen genom någon annan liknande åtgärd allvarligt stör eller hindrar användningen av en sådan uppgift har också gjort sig skyldig till dataintrång.

Påföljden är böter eller fängelse i högst två år.


"En väldigt stor del av våra ungdomar har råkat ut för det här, men många inser nog inte att de kan anmäla det", säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/15-aring-anmald-for-facerape

"Ungdomars inställning till internet gör också att både de som roar sig med facerapes, och de som utsätts för det, inte inser att det är en brottslig handling", enligt Anders Ahlqvist. 
http://www.sydsvenskan.se/sverige/15-aring-anmald-for-facerape

Vad tänker ni själva? Harmlös bus som inte borde vara straffbart? Får offret skylla sig själv som lämnade datorn i inloggat läge? Eller tänker ni att det är rätt att det måste gå att anmäla som ett brott. Spelar det någon roll tycker ni vilken ålder det är på förövaren, i detta fall, 15 år?

Oavsett hur man själv ser på det, så får man som vuxen alltid tänka på konsekvenserna av det man gör. Hur frestande det än kan vara, att gå förbi kompisens dator där statusuppdateringen inte är längre bort än bara är en mening och ett knapptryck på enter-knappen. Vi måste även bli bättre på att upplysa särskilt ungdomar om att detta faktiskt är ett brott, så att de inte behöver bli åtalade för ett brott som de kanske inte ens visste att de har begått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar