En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 18 maj 2012

Börsen ligger minus för första gången iår...

Med ett fall idag på -3,0% på OMX Stockholm så ligger nu börsen för första gången minus på Stockholm Allshare, och i skrivande stund på -2,0%.

Detta känns för mig i varje fall som mycket mer förväntat scenario än att börsmarknaden tuffade upp till +12% som högst iår, innan den började vända nedåt. Nu är det förstås inte enbart rakt ned i källaren som gäller utan som vanligt kommer börsen då och då att göra uppåt hack i sin kurva även om den långsiktiga trenden är ned.

Jag hoppas att alla är likvida och även tagit sina pengar ur eventuella pensionsfonder mm och PPM då vi naturligtvis väntar på ett mycket större ras än enbart -2,0% som resultat för året.

Skydda era tillgångar, för medelklassen kommer i stort sett att utraderas, samt en storm mängd människor kommer alltså att se merparten av sina besparingar och egendomar att falla i värde. Betala även av alla småkrediter och skulder som ni kanske har liggande för även om värden försvinner så finns skulderna kvar.

Det som är bekymmersamt är dock att alla inte upptäckt att vi är i en recession ännu, utan att konsumenterna fortfarande har en alldeles för stor framtidstro, vilket leder till fel lokaliserande av deras pengar då det leder till kortsiktigt spenderande eftersom man tror att de dåliga tiderna fortfarande är långt borta när de är alldeles runt hörnet.

På mitt jobb säger de flesta att vi fortfarande är i en tuffande högkojunktur samtidigt som jag känner att risken är överhängande att vi snart kommer se arbetsmarknaden vika ned. Detta då Sverige inte är en ö i sig självt och naturligtvis inte kan fortsätta befinna sig i en högkonjunktur samtidigt som större delen av den resterande väst-världens befinner sig eller är på väg in i en lågkonjunktur.

Men som sagt, människors inställning och oförmåga att se vart vi är på väg, är det som är mest oroande. Inte händelserna i sig, som de flesta kan klara av bara de är förberedda på vad som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar