En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 23 maj 2012

Ben Bernanke, en hjälte som räddar folket?


Jag blev intresserad bara utifrån framsidan, och intresserade mig inte så mycket för artikeln i sig, men för de som är intresserade så finns den här:
http://articles.businessinsider.com/2012-03-14/markets/31162850_1_federal-reserve-chairman-ben-bernanke-fiat

Ben Bernanke blev ordförande för USA:s federala centralbank den 1:a februari 2006, och efterträdde då Alan Greenspan. Det är en av de mest inflytelserika och ansvarstyngda posterna inom finansvärlden.

Bernanke har sagt att dessa nya tider som vi lever i måste följas med nya åtgärder. Detta har kallats Bernanke-doktrinen och går i korthet ut på att bekämpa deflation genom att öka penningmängden, trycka mer sedlar och sänka räntan. Därtill så har han agerat för att låna ut pengar till låg ränta till banker som kan köpa offentliga och privata skulder.

En sänkning av den amerikanska dollarn medför att den amerikanska exporten ökar och landets förmögenhet minskar. Mycket av hans politik har formats av hans uppfattning att den stora depressionens djuphet orsakades av ett underskott på pengar (också kallat keynesiansk ekonomisk teori).

Det är lite roligt att han själv är en stor bidragande orsak till den nya stora depressionen vi kommer att få uppleva när skuldbubblan brister. Bernanke har under sin tid vid ordförandeposten styrt skutan rakt mot isberget.

Vad som händer när man sänker valutan samtidigt som alla andra länder gör samma sak, diskuterade jag i inlägget tidigare idag: http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/currency-wars-leads-to-tradewars.html

Samt att denna åtgärd för att försöka öka landets export nog är en droppe i havet eftersom problemet är att USA har skickat bort all sin produktion till Asien, och därmed inte producerar särskilt mycket för exportsyfte. Därmed även om det potentiellt skulle finnas en större exportmarknad om dollarns värde sjönk, så hjälper ju inte det om man ändå inte producerar något eller exporterar råvaror.

Jag är övertygad om att Ben Bernanke tror att han gör det för folkets bästa, men samtidigt som han inte kan skapa mer export, så gör han folkets pengar värdelösa, så att alla andra varor blir dyrare. Så istället för att öka välståndet inom landet skjuter han dem bara längre ut på kanten mot avgrunden. Tyvärr kommer detta nog inte att uppenbara sig förrän det är alldeles för sent.

Nu är det ändå för sent att vända skutan.

5 kommentarer:

 1. Om USA slutar med sina dyra krig och höjer sina låga skatter finns det möjligheter att vända utvecklingen. Det är ju tyvärr inte sannolikt utan jag tror mer på att USA splittras i flera olika stater och att väpnade konflikter kan uppstå i samband med detta. Delstaterna är ju redan idag väldigt olika i sin utveckling så nog finns det förutsättningar att USA faller samman som Sovjet gjorde. Det leder ju fram till intressanta möjligheter att bli av med skulder t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, enbart ett expanderande och utvidgande av skulder leder ju inte till att problemet försvinner. Men idag med ett sådant massivt skuldberg skulle de kunna avskaffa hela sin statsapparat och de skulle fortfarande inte täcka underskottet som redan finns av skuld som måste betalas. Därför ser jag inte hur de skall kunna vända skutan eftersom de måste få en massiv tillväxt för att ens ha en chans att kunna komma ikapp. Med fallande tillväxt globalt sett för att vi nått tillväxtens gränser ser jag inte var den sortens tillväxt skulle komma ifrån, det är därför jag menar att "det är för sent". Jag tror som dig däremot på ett sönderfall av statsapparaten och en återgång till lokal styrning i de olika delstaterna...

   Radera
 2. Jag har ingen koll av hur USA;s skulder och tillgångar är utformade men om inte staten har tillgångar så har väl befolkningen det. Om du känner till läget så skulle det vara intressant om du skriver om det lite överskådligt i din blogg.Om staten trycker nya pengar så minskar väl skulderna när inflationen
  tar fart t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En spännande tanke, tror inte de rika i USA skulle vilja ta hela sin samlade förmögenhet att ge till staten även om det är intressant idé. Ingen vill ju betala. De kan heller inte betala som ett kollektiv då medelklassen i USA håller på att utraderas och fattigdomen håller på att breda ut sig, de har aldrig haft så många fattiga som nu i modern tid. Jag har skrivit en del om usa tidigare bland annat här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/forbud-for-att-ge-mat-till-hemlosa.html och här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/ett-skuldbergens-mount-everest-i-usa.html :)

   Inflationen tror jag snabbt kommer göra pengarna värdelösa när inflationen tar fart. Skulderna består dock. Det är dock ett sätt för staten att -försöka- komma ikapp med skulderna genom att skapa hyperinflation. Det brukar sällan fungera och det brukar sluta med kollaps och "konkurs" även för staten.

   Radera
 3. Inte relaterat till detta men du kanske kan skriva något om detta:

  http://www.zerohedge.com/news/what-europes-loan-deposit-ratios-look

  Kolla vilka banker som ligger längst till vänster.

  SvaraRadera