En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 31 maj 2012

Barnaga accepteras i skolan...

Barnaga i skolorna accepteras enligt ny dom ifrån högsta domstolen. I Sverige har man kämpat länge för barns rättigheter är vi nu på väg tillbaka mot gamla tider när lagarna luckras upp i och med domstolarnas tolkning av lagen? 

Detta händer inte bara en gång, att HD frikänner utan det handlar om två olika domar där Högsta domstolen först accepterar att lärare får använda ”visst våld” mot elever och för två veckor sedan kom en dom från hovrätten som friar en rektor. Hovrätten har förståelse för att rektorn ”ledsnade på den 15-årige pojkens tjafsande”. Därför var det inte brottsligt när han tog tag i pojkens öra och tvingade honom ner i bänken. Enligt pojken var greppet så hårt att örat var både rött och svullet ett par dagar efter händelsen."
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vald-mot-barn-kan-aldrig-accepteras_7241661.svd

Skolaga förbjöds helt i folkskolestadgan från den 1 Januari 1958 innan dess förekom exempelvis örfilar, drag i öronen och rottingslag över fingrarna som bestraffning. Detta inträffade oftast när eleven överträtt gällande ordningsregler, eller på annat sätt enligt lärarens förmenande uppträtt olämpligt. Det är alltså hit vi är på väg tillbaka, 54 år tillbaka i tiden.

Även i hemmen fortsätter barnagan, trots förbud i lag så förvinner inte problemet. Det finns heller ingen bra "behandling" eller stöd för föräldrar som trots förbud ändå har slagit sina barn.
http://svtplay.se/v/2751526/forbudet_mot_barnaga_racker_inte


Familjer har svårt att få hjälp när detta förekommer i hemmet:
http://svt.se/2.22620/1.2751297/svart_for_familjer_att_fa_hjalp

På ett sätt kan man förstå att det är svårt att komma åt våldet i hemmen då detta begås bakom lykta dörrar, men i offentligheten måste allt våld fördömas, ta avstånd ifrån. Det är inte okej att lärare eller rektorer som i det här fallet, använder våld i skolan. Det måste finnas bättre sätt att uppfostra barnen även i en skolmiljö och även om barn och ungdomar på grund av stora barngrupper kanske har en större oro och därför stör mer i klassrumsmiljön.

I USA är det tillåtet med skolaga i många delstater (markerade med rött):


Men det är nog inte den här utvecklingen vi vill se. Utan kanske är det så att istället för mer våld, så behövs det en större lyhördhet, mindre grupper och en större lärartäthet så att man har tid att även uppfostra barnen i skolan till att bli fungerande vuxna. Hur skall vi lära barnen att själva inte slå om de dels kan bli slagna hemma men nu även i skolan?

2 kommentarer:

  1. Buhuu. Stackars lille ligist Svullet öra i hela TVÅ dagar. Nej, sanningen är att han borde näpsats för länge sedan. De skötsamma eleverna skiter du förstås i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad har de skötsamma eleverna att göra med hur man väljer att hantera en som man anser "stör" undervisningen? Du menar att det inte finns andra sätt, än att ta till våld? Det är en mycket tråkig inställning och utifrån den hoppas jag för dina eventuella barns skull att du aldrig får några barn...för dina barn förtjänar inte att du i framtiden slår dem när de kanske skulle protestera eller bråka, vilket barn gör i alla åldrar, det är en del av frigörelsen av att växa upp.

      Radera