En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 2 maj 2012

Arbetslösheten ökar i EU..

Arbetslösheten inom eurozonen var rekordhöga 10,9 procent i mars enligt officiell statistik. Nästan 17,37 miljoner kvinnor och män sökte jobb i mars, 169 000 fler än i februari, enligt Eurostat. Italienska myndigheter rapporterar en rekordhög arbetslöshet på 9,8 procent i mars, upp från 9,6 procent i februari, sedan recessionen i eurozonens tredje största ekonomi fördjupats.

Arbetslösheten bland unga, 15-24 år, steg från 33,9 procent i februari till 35,9 procent i mars.
http://di.se/Artiklar/2012/5/2/266166/EMU-ARBETSLOSHET-109-I-MARS-EU-27-102/

Själva skeppar även Sverige ut sina fabriker, ett exempel var till exempel att den sista masonitfabriken, i Rundvik, utanför Nordmaling, Västerbotten. Nu har lagt ned och allt skall skeppas till Asien, Thailand. Var annars? http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/masonit-i-vara-hjartan_7115205.svd

Totalt fanns 19 boardfabriker i Sverige, men under 70- och 80-talen, fjärran från varvskrisens rubriker, utraderades en hel svensk industrisektor. Men ändå undrar vi vart alla arbetstillfällen har tagit vägen?

Under rekordåren på 60-talet ökade BNP i Sverige med upp mot 5 procent årligen och nådde kanske toppen 1970. I världens rikaste land.. Från 1970 talet började Sverige sedan falla i välfärdsligan. Oljekris övergick i industrikris. Idag skall alla maskiner nu märkas och transporteras i 300 lastcontainrar till Thailand. Ett land med samma rekordtillväxt som vi hade på 1960-talet och som tål energislukande fabriker.

Kanske har Sverige haft sin industritopp och sedan levt på lånad tid. Nu när vi exporterat industrisektorns många arbeten, måste välfärden falla i samma takt då den varit uppbyggd på vår produktion. Sverige har än så länge en lägre arbetslöshet än EU i stort, men det kanske bara är en föraning om vad som kommer att hända även här om vi inte försöker att behålla vår produktion inom landet.

Källa: http://www.zerohedge.com/news/europes-scariest-chart-just-got-scarier-er

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar