En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 11 maj 2012

Apoteksföretag funderar på nedläggning av verksamhet i olönsam landsbygd...

När regeringen skrotade det statliga apoteksmonopolet, sommaren 2009 var det flera bolag som stod i kö för att köpa upp apoteken. För att ta över ett apotek blev köparna skyldiga att håll dem öppna fram till mars 2013. Så om ett år kan vi räkna med ökade nedläggningar på olönsamma platser som på landsbygden.

En del av våra apotek har låg lönsamhet och vi har svårt att rekrytera farmaceuter, säger Andreas Rosenlund, informationschef på Kronans Droghandel. Sammanlagt hotas alltså 33 apotek av nedläggning. De flesta ligger i Norrland. Vilka som är mest hotade går inte att säga, enligt Rosenlund.

De andra bolagen som driver apotek i glesbygden – Apoteket AB, Apoteksgruppen och Apotek Hjärta – har inga planer i dagsläget, på att lägga ned sina verksamheter. Med lite tur har alltså dessa orter vars apotek hotas av nedläggning, även tillgång till någon av de andra apoteksföretagen.



Här är orterna som i dagsläget hotas av denna nedläggning:

Lima
Malung
Sälen
Färila
Ljusdal
Ockelbo
Svenstavik
Arjeplog
Arvidsjaur
Malmberget
Gällivare
Likenäs
Torsby
Åsele
Dorotea
Sorsele
Storuman
Tärnaby
Vilhelmina
Vindeln
Marstrand
Virserum
Vislanda
Pålsboda
Fellingsbro
Hedesunda
Delsbo
Slite
Torsås
Hallstavik
Burträsk
Karlsborg
Färgelanda

Men för närvarande gäller det alltså bara apotek som drivs av Kronans Droghandel.
http://mobil.aftonbladet.se/incoming/article14811914.ab

Samtidigt handlar det om en trend, att i framtiden kan alltså inlandet komma att sakna även apotek, att lägga till andra samhällsfunktioner som läggs ned på löpande band. 

Vinstdrivande företag har ingen vinst att se i eventuell "samhällsnytta". Vilket är varför en statlig ägd service och statliga företag, tänker mer på allmännyttan för alla medborgare. Men det leder även till att statligt ägda företag sällan går med vinst, då vinstgivande orter bekostar verksamhet på de mindre lönsamma platserna. Ett företag behöver inte bry sig om en eventuell socialistisk "omfördelning" av samhällets resurser. En tjänst såsom apotek i närområdet kan vara otroligt viktigt för de som bor i glesbygd naturligtvis. Särskilt eftersom man ofta i glesbygden har långt till vårdinrättningar, och den mesta vården handlar om egenvård.

Men det beror ju också på om vi tycker det är viktigt att hålla hela Sverige levande eller om det räcker med att städerna lever? Med en kontinuerlig nedrustning av resurser på landsbygden, följer naturligtvis även en spiral som leder till att folk flyttar till städerna där de erbjuds mer service.

Hade det funnits ett värde i att hålla landsbygden levande? Ett värde som inte hade synts i ett enskilts företags balansräkning men i ett större perspektiv?

4 kommentarer:

  1. Folk i landsorten har lägre löner = dåliga skattebetalare, dom har mera sällan behov av stora skulder = bankirerna får inga intäkter, och många landsortbor klarar sej helt själva utan ens en tanke på att utnyttja offentliga inrättningar.
    Sådana medborgare är som en finne i stjärten på de som bestämmer och ska därför tas undan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hmm jag menade iaf att jag tänker mig det lite som en ond cirkel, att när man drar ned kvalitén på service på landsbygden så flyttar en del, så drar man ned på mer service så flyttar fler.:) Sen vet jag inte om all verksamhet i ett samhälle kan vara "lönsamt" i alla lägen eller om det måste finnas några basfunktioner i vilket fall... :)

      Radera
    2. Äsch då, vad ska vi med människor till, det är pengarna som är det viktiga.
      Den enda glesbygd som är viktig, åtminstone delar av året, är reservaten där stockholmarna leker sina lekar när dom är lediga. Åre typ.

      Radera
  2. Haha. Bra där Janne. :D ..fast tyvärr tror jag att du har rätt. Inga vargar i Åre alltså! Vore ju trist om de jagar upp en och biter en när man tvingas hoppa ned från skidliften.. (för referens se den rätt dåliga filmen - "Frozen") :D

    SvaraRadera