En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 17 april 2012

Vem behöver en bunker?

Är det någon som har sett "Doomsday bunkers" en tv-serie om människor i USA som känner behovet av att bygga sig en egen privat bunker, antingen där de bor, eller på något avskilt skyddat läge..

I Sverige har inte så många en bunker hemma i sin trädgård..så det verkar som att intresset för bunkrar eller att "bunkra upp" är väldigt låg. Skyddsrum finns dock kvar från efter andra världskriget då man upplevde att man behövde skydda civilbefolkningen mot tryckvågor, och bomber som riskerade falla över staden. Skyddsrum kan ha olika klasser och ett lägre skydd får man på så kallade skyddsplatser. Skyddsplatser finns det ungefär 7 miljoner av runt om i Sverige.

Idag skall även skyddsrum kunna nyttjas vid olyckor och katastrofer som kan uppstå i fredstid. Sedan det kalla kriget upphörde kring 1990, och risken för storkrig i Europa därmed minskat, byggs det dock mycket få publika skyddsrum i landet. Man försöker bibehålla antalet skyddsrum i städerna men på landsbygden kan man avveckla skyddsrummen. Men genom nya hot om till exempel terrordåd och liknande har dock intresset för fungerande skyddsrum stigit igen till viss mån. Idag finns i Sverige drygt 65 000 skyddsrum dock används de flesta som cykelförråd eller liknande.
https://www.msb.se/sv/Insats--beredskap/Hantera-olyckor--kriser/Skyddsrum/

"Skyddsrummet får i fredstid endast användas på ett sådant sätt att det kan ställas i ordning för sitt ändamål inom två dygn." (jfr. 34 § SRVFS 1998:6) Här kan jag tänka mig att det på många platser kanske inte riktigt är i brukbart skick efter 2 dagar, men det kanske man som boende själv skall hålla ett öga på om det börjar bli allt för mycket i förrådet som man numera använder sitt skyddsrum till.

Försvaret är ju sedan länge även det på avveckling, vi verkar inte behöva någon försvarsminister om man ser på hur regeringen hanterat den frågan. Idag kan vi inte ens tala om att vi har ett försvar. De har hållit på att sälja ut diverse bergrum till privatpersoner. För några dagar sedan slutade till exempel försäljningen av denna fastighet, http://fortvv2.capitex.se/beskrivning.aspx?guid=3ICQOGGGMREFKKBE&typ=CMFastighet  man undrar ju vem den lyckliga köparen var?

Om inte staten finns för att försvara oss, kanske vi alla skulle göra precis som doomsday-folket och i protest köpa oss en egen bunker? För vem skall skydda oss i krig eller kriser? Det verkar allt mer som att staten inte förmår den uppgiften. Vi har inte ens en civil beredskap utan när vi inte har egna sökhelikoptrar efter större olyckor får vi skrapa med foten och ringa våra grannar Norge och Danmark så att de skickar oss hjälp. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=98&grupp=17359 Om ni kommer ihåg denna händelse så hade ju inte Sverige egna sökhelikoptrar som passade för uppgiften.

Men om vi alla skaffar en egen bunker så är vi säkra? Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar