En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 29 april 2012

Upplever Storbritanien och USA en ekonomisk depression?

I Storbritannien kallas det att de nu är i den första dubbel-dip recessionen sedan 1970-talet. "Storbritanniens ekonomi gled in i sin andra lågkonjunktur sedan den ekonomiska krisen efter att officiella uppgifter visade en nedgång i produktionen under de tre första månaderna av 2012." Reuters, April 25 2012.

Storbritanniens byggsektor hade sin största nedgång på tre år. Tjänstesektorn har varit svag. Det har varit en nedgång i industriproduktionen.

Storbritannien och USA brukar följas åt gällande sin ekonomi, så därför väntar man att den amerikanska ekonomin skall gå samma väg. USA har redan förlorat nästan hälften av sin tillverkning avseende arbetstillfällen sedan 1979. Den brantaste förändringen startade efter 2000. Se diagrammet:



Elliotwave.com  hävdar att ekonomin aldrig riktigt har återhämtat sig från en depression. Deras analys av läget är: "Tjurarna säger att ekonomin är i en svag återhämtning. Björnarna säger att det är en "double dip" recession. Men som vi ser det: Den ekonomiska nedgången i 2007-2009 var inte en recession, och det andrum vi har upplevt är inte början på en ny ekonomisk expansion, och ekonomin kommer inte att "dippa" in i en till recession. Vi anser att ekonomin har övergått in i en depression. Med början år 2000."

Förutom förlusten av arbetstillfällen inom tillverkningsindustrin och andra ekonomiska indikatorer, så kan ni även se detta diagram:


Här är det senaste angående USA:s ökande antal matkuponger:

Congressional Budget Office uttalade sig "45 miljoner människor fick matkuponger under 2011. Nutrition Assistance Program, hade en 70%-ig ökning ifrån 2007. Antalet människor som är beroende av detta stöd, av matkuponger, kommer att fortsätta växa fram till 2014." Wall Street Journal, 14 april 2012.
http://www.elliottwave.com/freeupdates/archives/2012/04/25/Great-Britain--Double-Dips--Is-The-United-States-Next.aspx?utm_campaign=slider

Är det bara en tidsfråga innan både USA och Storbritannien erkänner att ordet "depression" är mer passande än uttrycket "double-dip recession"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar