En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 23 april 2012

Tyskland och Frankrike har högre statsskuld än Spanien..

Intressanta siffror, alldeles färska från Eurostat. Men det visar även på att Tyskland faktiskt har en högre statsskuld än Spanien när man tittar på % av GDP. Det får mig även att undra över varför ingenting har gjorts de senaste 5 åren när många länder legat över nivån 100% av GDP motsvarande i statsskuld. Sverige uppmärksammade ju dock statsskulden och började en viss återbetalning men man undrar ju ändå hur Europa som sådant egentligen lät det hela gå så här långt..
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb090&toolbox=types

Om man tittar på siffrorna och skulle bedöma ländernas status bara på att det hängde på % av GDP så har ju både Frankrike, Tyskland, Storbrittanien och Belgien en högre motsvarande nivå av statsskuld än vad Spanien har räknat i %. Bilden visar dock att värst ute är fortfarande Grekland, Portugal, Italien, Island och Irland.

På den här bilden man får här, så är ju verkligen Sverige lite av ett framgångsland när man tittar endast på statsskulden. Sverige, Norge, Bulgarien och Rumänien är så härligt beiga. Men då har man ju som sagt inte tagit hänsyn även till privat skuldsättning. Så jag tycker fortfarande världens skulder ser man bättre på även den här bilden: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/skuldklockan-tickar.html.

I övrigt så undrar jag om Frankrike, Storbrittanien m.fl som alltså själva ligger dåligt till gärna är de som skriker högst och pekar på de andra länderna för att man skall glömma att ha fokus på deras egna länders situation gällande skuld...

2 kommentarer: