En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 17 april 2012

Statliga konflikter kommer att öka..

Argentinas beslut om att förstatliga oljebolaget YPF är fientligt, sade Spaniens regering idag och varnade samtidigt för kraftfulla motåtgärder. Det spanska oljeföretaget Repsol meddelar att man kommer kräva minst 10 miljarder dollar i kompensation för förstatligandet.
 http://di.se/Artiklar/2012/4/17/264576/Argentinskt-forstatligande-uppror/
Fast ingen tror att de kommer att se röken av några pengar.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barosso säger att han är "verkligt besviken" över Argentinas beslut. De samtal mellan EU-kommissionen och Argentina som skulle äga rum senare i veckan har skjutits upp och kommissionen ser nu över vilka åtgärder som ska vidtas. "EU förväntar sig att de argentinska myndigheterna kommer att upprätthålla internationella åtaganden och förpliktelser", säger Barosso.

Den spanska regeringen varnade alltså för 'konsekvenser " och då menar de både ekonomisk och politisk. Konsekvenserna blir alltså att mobilisera stöd från Europeiska unionen, som alltså är en betydande stor handels- och investerings partner för Argentina och hela Latinamerika.  http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/04/17/ypf-as-bad-as-it-gets/#axzz1sJIQBvvj

När kampen om befintliga naturresurser hårdnar så blir den naturliga konsekvensen att intressekonflikterna mellan olika stater och folk allt tydligare. Jag förväntar mig att se mycket mer av detta i kölvatten efter Peak Oil men också kamp om andra naturresurser, inte bara energi, men även vatten, om matproduktionen samt andra naturtillgångar som metaller och mineraler. Frågan är då om det hjälper att liksom Kina, köpa upp naturresurser  över hela planeten då de kanske inte kan försvara dessa när väl börjar krisa. Då kanske respektive stat helt enkelt bara tar tillbaka naturtillgångarna?

Vatten kommer även det att bli en bristresurs i en nära framtid. Det kommer mitt nästa inlägg att handla om.

2 kommentarer:

  1. Hur förbereder man sig på individnivå?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker man bör fundera över området man bor i, eller landet för den delen, var det på sikt kan vara mest fördelaktigt för en själv att bo. Fast naturligtvis tycker jag hela Sverige är relativt fördelaktigt.

    Bor man i ett tätt befolkat land, med få eller inga naturresurser, tror jag man skall fundera på att eventuellt flytta på sig. I framtiden finns inte samma överflöd och man kan inte förutsätta att man som samhälle kan leva endast på att erbjuda tjänster till andra länder. Jag tror att landet måste kunna vara relativt självförsörjande för att vara hållbart långsiktigt..

    SvaraRadera