En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 19 april 2012

Privat sparande, att spara sig rik..

Kan man spara sig rik? Vad är rikedom? Vad är sparande?

Rikedom för en del, är att ha mat för dagen, någonstans att bo, tillgång till friskt, rent vatten. Att äga en egen bil och därmed kunna ta sig dit man vill eller behöver är en ren lyx. Ett stort badkar hemma som man kan fylla upp till bredden med rent vatten utan att behöva gå miltals för att hämta vattendunkar. Att på en fredag, kunna korka upp en flaska med champagne till dina toast skagen.. Vilka skillnader. Fattig och rik. Även inom samma samhälle, som i Sverige finns det naturligtvis de som vi ser som rika och fattiga. Även om fattiga i Sverige kanske fortfarande har en himmelsvid skillnad ifrån de allra fattigaste i världen.

Alla människor har egna perspektiv på vad det innebär för dem att vara rik. Behöver man 1 miljon, 2 miljoner, 3 miljoner eller 10 miljoner? 100 miljoner? Får man någonsin nog? Vad skulle du göra om du nådde den drömsiffra som du själv satt upp som gränsen för rikedom?

Ett sparande är att lägga undan en del av sin inkomst idag, för att man hellre vill utnyttja dem imorgon. En del gör investeringar som de ser som ett sparande. Att pengarna inte bara skall ligga på ett bankkonto men att man vill investera dem på ett sätt så att de förräntar sig och når en positiv utveckling i sig själva. Att pengarna själva börjar jobba för dig och förränta sig utan att du behöver lyfta ett finger..Vilken dröm! En del ser amortering på bostadslånet som en form av sparande..

Faktum är att många människor i Sverige inte har något sparande idag. De lever för dagen, från lön till lön och klarar har mycket svårt att klara en oförutsedd utgift på 5000kr, och har det nästan omöjligt att klara en oförutsedd utgift på 25000kr. Har man inget sparande kan man antagligen inte göra investeringar heller.

Antagligen behöver man olika typer av sparande. Ett buffertsparande för oförutsedda händelser, om bilen går sönder, om man behöver en ny varmvattenberedare till huset, om man blir sjuk och inte kan arbeta. Eller om man blir arbetslös och väntar på inkomst från a-kassa. Det finns många situationer då man kan behöva en buffert. Denna bör vara lätt tillgänglig, och om man då har ett enda sparande där man låser pengarna i amorteringar till bostaden så kommer man inte att komma åt pengarna i en situation då det krisar.

Man behöver ett sparande till konsumtion, som resor, en ny bil, eller har man tänkt köpa något i framtiden så måste man lägga undan pengar för det. Ska man spara till barnen? Behöver man spara till pensionen? Vi ska inte ha något lånande till konsumtion. Detta medför bara dyra räntor och räntekostnader helt i onödan..

Man skall även ha ett sparande till sitt boende för de kostnader som fortlöpande kommer att komma på bostaden. Att man behöver tapetsera om, byta tak, byta kök och badrum, är inte oväntade kostnader utan sådant man kan budgetera för. Det skall inte komma som en överraskning om 10 år att plötsligt skall en större renovering göras och man inte har pengar till det. För en del tycker att det kommer oväntat, och då går de till banken och höjer sina lån. Det äter då upp tidigare gjorda amorteringar och på det sättet blir man aldrig skuldfri.

Man måste förstås själv bestämma vilka prioriteringar man har i sitt liv. Vad ska man konsumera nu, med lycka för stunden och vad lägger man undan, för trygghet och större valmöjligheter i framtiden?

Du kan säkert också minska dina omkostnader genom att se över din budget. Kanske finns det då både utrymme för besparingar, sparande, investeringar, amorteringar, och ett gott liv för stunden. Du kanske blir förvånad hur mycket pengar som egentligen rullar iväg som inte skulle behöva göra det.. Du kanske redan nu är rikare än du tror, du vet bara inte om det för att pengarna är fellokaliserade.

Det är inte på de stora inkomsterna du blir rik, det är på de små utgifterna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar