En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 27 april 2012

Övertidsarbetet ökar trots att arbetslösheten är stor..

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög verkar de som har arbete jobba mer och mer. Övertidsuttaget har ökat med tio procent sedan 2010. På samma tid har sysselsättningen bara växt med 3,1 procent, enligt en ny rapport från tjänstemannaorganisationen TCO. 


Bild visar orsaker till arbetslöshet.

Övertidsarbetet har alltså ökat i en högre grad än sysselsättningen i övrigt. Ökad efterfrågan i ekonomin slår inte ut i nyanställningar lika snabbt idag som tidigare. Det tar längre och längre tid i varje konjunkturupp­gång för sysselsättningen att börja tillväxa. Det tyder på ett gradvis ökat behov av en flexibel arbetstidsanvändning i företagen, oavsett konjunkturläge.

I genomsnitt jobbar var sjätte anställd över, enligt rapporten. Bland akademiker är siffran högre. Var femte av Saco-förbundens medlemmar arbetar övertid, enligt TCO-rapporten. Och i toppen finns ingenjörerna. I en löneenkät som genomförts av fackförbundet Sveriges Ingenjörer svarar hela 68 procent av medlemmarna att de jobbar övertid. I snitt handlar det om 12 timmar i veckan.

Drygt sjutton procent av alla anställda arbetade övertid under 2011. Fyra procent arbetade övertid utan ersättning. Övertiden upptog 3,7 procent av den totala arbetstiden. Knappt en procent av arbetstiden utgjordes av övertid som inte ersattes.

Övertidsuttaget under en normalvecka uppgick till 4,6 miljoner arbetstimmar, vilket teoretiskt motsvarar cirka 115 000 heltidsjobb. Man ser också att m
än arbetar mer övertid i jämförelse med kvinnor samt privatanställda arbetar mer övertid i jämförelse med offentliganställda. 

Det är möjligt att spekulera i orsakerna bakom denna grupps överskott av övertidsarbete. Det kan bero på att rollen som småbarnsförälder samman­faller med den tid som man etablerar sig på arbetsmarknaden och att man då också är benägen att gå med på arbetsledningens krav på övertid, till exempel för att man har en osäker tillfällig anställning i botten. Den annan orsak kan hänföras till inkomsteffekten. Den ökade försörjningsbörda som barn innebär gör arbetstagare mer benägna att arbeta övertid av inkomst­skäl. Det är också möjligt att vi här ser en motsvarande effekt som när det gäller den skeva fördelningen av uttag av föräldraledighet mellan män och kvinnor. I stora drag så blir denna fördelning jämnare bland arbetstagar­grupper ju högre inkomsten är och ju högre utbildningsnivån är.

Nästan sju av tio ingenjörer arbetar övertid. Förra året uppgick den samlade övertiden för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer till 67 200 timmar. Det motsvarar 400 heltidstjänster för ingenjörer.  

Studien visar att obetalt övertidsarbete är ett fortsatt ofta förekommande fenomen, som är koncentrerat till främst tjänstemannagrupperna.

Arbetsgivare har idag rätt att ta ut 200 timmars övertid (allmän övertid) per år, dock inte mer än 50 timmar per kalendermånad. Önskar arbetsgivaren ta ut mer övertid än så, är det möjligt genom kollektivavtal med facklig organisation alternativt genom ett dispensförfarande via Arbetsmiljöverket om kollektivavtal saknas. I regeringens pågående regelförenklingsarbete ingår att detta dispenskrav skall upphöra, vilket i realiteten innebär att en arbetsgivare kan lägga ut 350 timmars övertid per år utan att behöva moti­vera detta. Erfarenhetsmässigt vet vi att den normering som sker i lagstift­ning efterhand påverkar de kollektivavtalade nivåerna.

Två bilder tonar fram. Den första vi­sar att professionella och välutbildade tjänstemän som i en individualiserad arbetsorganisation upplever alltmer flytande gränser mellan arbetsliv och privatliv. Bortavtalad övertidsersättning ökar osäkerheten om vilken tid som man kan ta betalt för. Den andra bilden visar ett fortfarande kollektivt organiserat industriarbete, där företaget önskan om att tillfälligt öka pro­duktionen förhandlas med det lokala fackklubben som vet att, å arbetsta­garnas vägnar, ta betalt för varje övertidstimme enligt en avtalad prislista. Övertidsuttaget bland småbarnsföräldrar, avslutningsvis, är något min­dre än för de som inte har småbarn, såväl vad gäller andelen som arbetar övertid som övertidens andel av arbetad tid.

De som redan har arbete, arbetar alltså mer och mer, samtidigt som antalet arbetslösa ökar. Här finns alltså 115.000 arbetstillfällen gömda i endast övertidsarbetet. Men hur får vi företagen att vilja anställa fler personer?

2 kommentarer:

  1. Jag jobbade tidigare som ingenjör på ett stort amerikanskt multinationellt företag.
    Unionen gjorde en liten undersökning lokalt på företaget. För det var nästan alltid samma personer som år efter år sökte dispens.
    En lång historia kort:
    Det visade sig att flertalet av dessa män som år efter år sökte dispens för övertid inte gjorde det främst för att det fanns ett sådant behov i företaget av övertid.
    Utan deras dyra livsstilar krävde att dom hade mycket pengar!

    SvaraRadera
  2. Absolut är det många som tar chansen att tjäna extra pengar också, den enda gruppen det blir ett problem för som jag ser det är de som förhandlat bort sin övertidsersättning. :)

    SvaraRadera