En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 29 april 2012

Kommunanställda klara med löneförhandling..

På måndag löper löneavtalen ut för 350 000 anställda inom kommuner och landsting. Förhandlingar har pågått hela helgen– och nu är fackförbund och arbetsgivare överens. Avtalet innehåller en löneökning på 650 kronor.

Klockan tio i dag höll Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Kommunal gemensam presskonferens för att presentera färdiga löneökningar för Kommunal, akademikerförbundet SSR och Vision, som tillsammans innefattar cirka 350 000 anställda.

Allt som allt blir det 3 procent i lönelyft, 650 kronor mer i månaden. Även lägstalönerna höjs med 650 kronor, vilket motsvarar 4 procent, och villkoren för visstidsanställda har också förbättrats.

Avtalet innebär att arbetsgivaren får ha en person visstidsanställd i max tre år. Kommunal och SKL har också enats om att förbättra reglerna kring trygghetsförsäkringar rörande arbetsskador (TFA). Den tidigare självrisken är borttagen och försäkringen gäller från första dagen.

Avtalet gäller från den 31 mars 2012 till den 31 maj 2013.

Jag är själv medlem i Vision och får konstatera att löneökningen är över förväntan, och över vad jag själv skulle rekommenderat, med 0.4% "för mycket" i kassan. Samtidigt finns många som är lågt betalda inom kommunala verksamheter så det kan vara ett välkommet lönelyft för många.

1 kommentar: