En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 23 april 2012

IMF har nu fått 2900 miljarder att kasta i det svarta hålet..

Vid helgens toppmöte beslutades om en rejäl påfyllning av IMF:s fonder. Tillskottet på 430 miljarder dollar (eller motsvarande 2900 miljarder svenska kronor) blir en välkommen buffert, säger man. Om akuta behov uppstår i Spanien och Italien. IMF manade eurozonen till djärva reformer. Vad de nu menar med detta. Det finns nog inga djärva reformer överhuvudtaget som skulle kunna rädda situationen. Att uppmana till det är ungefär som att hoppas på att vinna på lotto. Det handlar om kraftig sanering i staternas budget, nedskärningar och sparande. Återbetalning, svett och blod samt omställning till det oljelösa samhället. Det finns inga genvägar även om IMF alltså hoppas på någon form av mirakel..

Det är alltså G 20-gruppen som utfäst sig att skjuta till 430 miljarder dollar för att förstärka Internationella valutafondens (IMF) kriskassa. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/nya-miljarder-skjuts-till-imf_7077111.svd

Sverige bidrar exempelvis, som ni säkert vet, med minst 10 miljarder dollar av dessa. Man kan ju ha synpunkter på summan. Samtidigt om bankkollapsen blir ett faktum tillsammans med de konkursande länderna som de lånat pengar till, så finns oerhörda risker även för det svenska banksystemet. Att de alltså dras med i den här kollapsen. Man skulle dock tycka att dessa pengar i sådana fall ifrån Sveriges del skulle ha lagts i en fond avsedd endast att rädda svenska banker istället för att bara kasta dem dit de ändå inte gör någon skillnad, ned i det svarta hålet. Vi kan inte rädda alla banker i europa. Vår finansiminster Anders Borg är själv nöjd och säger "De nordiska och baltiska länderna har varit en av de valkretsar som har haft styrkan att stiga fram i det här läget och visa att vi kan bidra. För ett litet land som Sverige är det viktigt att markera att vi är en del av världsekonomin. Vi har muskler kvar att vidta åtgärder."

Man kan tro att Anders Borg endast gör detta för att alltså få någon slags positiv uppmärksamhet för Sveriges del, att sätta oss på kartan kanske? Dock kan ju ett sådant litet land som Sverige inte rädda världsekonomin.

Bland bidragande länder, så var inte USA med. Finansminister Timothy Geithner sa vid flera tillfällen att eurozonen bör ta hand om sina egna problem. USA har dock även sina egna underskottsproblem som även det bidrar till den allmänna oron. Kina, Ryssland, Brasilien och Indien har sagt att de tänker bidra men har inte gett något bidrag ännu, och har inte ännu angett något belopp.

Det enda positiva budskapet från den internationella politiken för framtiden var kanske att de så kallade millenniemålen om halverad fattigdom 2015 ser ut att kunna uppfyllas, men att man förväntar sig kraftigt stigande priser på livsmedelsproduktionen på grund av många störningar. Men i IMF:s ekonomiska prognoser finns också många mörka moln, som oljepriserna, envist hög arbetslöshet och frågetecken kring bankernas situation.

Eurokrisen var såklart även tydligt i fokus vid vårmötet i Washington, där G 20-gruppens finansministrar träffades i helgen. "Bekymret är alltjämt Europa. De tuffare diskussionerna som sker i samband med mötena är fokuserade kring Europa och osäkerheten kring det spanska banksystemet", sa finansminister Anders Borg.
http://di.se/Artiklar/2012/4/22/265043/Europafokus-i-Washington/

"Trippel A-länderna - Afrika, Asien och Amerika - växer. I de delarna i världsekonomin finns tillväxt och vi ser att det rör på sig". Här håller jag inte med Anders Borg, kanske om han menar möjligtvis Sydamerika då, samt i Afrika går utvecklingen fortfarande till största delen långsamt. Däremot Asien är ju ett tydligt exempel på att de just börjat samma rasande utveckling som västvärlden kanske såg under senare delen av 1900talet. Men kanske vill han vara positiv och se att det ändå finns andra delar av den växande världen som skulle bidra till att rädda världsekonomins allt mer avstannande hjul?

Borg fortsätter: "Det är tydligt att den ekonomiska makten i världen har förskjutits från USA till Asien. Historiskt hade det varit USA som hade stigit fram och tagit ledarskapet i den här processen och haft möjlighet att tillföra resurserna. Politiska låsningar i USA gör att landet inte kan detHändelserna i Europa kommer inte vara den sista ekonomiska krisen i världen. Ingen kan vara säker på om USA i framtiden har resurserna att ställa upp, och det underminerar USA:s inflytande i fonden och i världsekonomin. Landet är inte längre den enda supermakten, som det har varit under många decennier", säger Borg. Det här har jag även skrivit om tidigare att USA nu tappar sin position gentemot Kina och Ryssland:   http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/usa-tappar-sin-makt-i-varlden-gentemot.html  

Fortsättningsvis ser det alltså även ut som "mörka moln" på vår himmel kanske även att regn eller skyfall väntas? Temperaturen verkar vara sjunkande. Det är dagens ekonomiska väderprognos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar