En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 23 april 2012

Hushållens skuldsättning i Sverige jämfört med BNP..

De svenska hushållens skuldnivå ligger bland de fem högsta i EU, motsvarande 237 procent av bruttonationalprodukten. Detta har kritiserats ifrån EU-håll.  http://www.dn.se/ekonomi/sverige-far-eu-kritik-for-hushallens-skulder

År BNP-ökn (%), Ökn hushållens skulder (%)

2004   4.2%                   11%
2005   3.2%                   12%
2006   4.3%                   13%
2007   3.3%                   12%
2008  -0.6%                   11%
2009  -5.0%                    8.5%
2010   6.1%                    9%
2011   3.9%                    7%

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP---Sverige/

Mot slutet av 2011 vände BNP-tillväxten ner, sista kvartalet minskade BNP till och med.
Bostadspriserna sjönk och antalet affärer var få. Ändå ökade skuldsättningen om man jämför mot disponibel inkomst. Jämförde man mot "totala tillgångar" ser dock nivån ut att vara densamma ca. 25% av hushållets totala tillgångar är skuldsättningsnivån. Detta är dock ett fiktivt värde och beroende på vad bostäderna värderas till. Sedan mitten på 1990-talet har trenden varit denna, att hushållens skulder ökar mer än inkomsterna. Skuldkvoten ligger nu på en rekordhög nivå. Däremot har skulderna inte ökat nämnvärt mer än värdet på hushållens totala tillgångar. Anledningar är stigande värden på fastigheter och mark samt ett ökat sparande bland hushållen. 
Vi får hoppas att denna trend vänder nu och att bostadspriserna stagnerar så att hushållen får en chans att minska sin skuldsättning, och deras höga riskexponering gentemot marknaden. Hushållen har även en risk gentemot börsmarknaden eftersom de har en stor del av sitt sparande i aktier och fonder. När dessa sjunker i värde när börsen faller, som Stockholm OMX, i skrivande stund ner med -3,0% så tappar även många svenskar tillgångar motsvarande samma värde.

Dock har sparandet sjunkit nära till noll även i Sverige, men jämfört med andra europeiska länder där de ligger minus på sparandet så är vi ju ialla fall över nollan. Enda landet i vårt närområde europa som fortfarande sparar kraftigt, är Norge. Se denna rapport, "En global lyxfälla" sid 15.  http://www.globalutmaning.se/?p=1219

För vad händer om värdet på tillgångarna (bostädernas värde) plötsligt faller, aktiemarknaden faller? Men skulderna finns kvar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar