En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 16 april 2012

Exter's pyramid och obligationsbubblan..

John Exter (September 17, 1910 – February 28, 2006) Var en amerikansk ekonom, mest känd för att ha skapat det som idag kallas Exter's Pyramid.

År 1939 kom han till Harvard University för forskarutbildning i nationalekonomi på grund av hans intresse för att förstå orsakerna till den stora depressionen. Exter: s Pyramid (även känd som Exter's Gyllene Pyramid och Exter' s omvända pyramid) används för att visualisera relationer av tillgångsslag i termer av risk och storlek.


I Exter:'s system utgör guld den lilla basen av de mest pålitliga värde- och tillgångsslagen, på successivt högre nivåer är risken högre. Den större storleken på tillgångsslag på högre nivåer är representativa för det högre totala, globala nominella värdet av dessa tillgångar. Medan Exter's ursprungliga pyramid placerade tredje världens skuldbörda på toppen, så har man idag gjort om denna pyramid något då finansiella tillgångsslag förändrats något sedan Exter's dagar. Så idag är det derivat som håller denna tvivelaktiga ära om att få vara på toppen. 

Idag använder vi hans upp och nedvända pyramid för att förklara relationerna mellan olika värde- och tillgångsslag och vad det är som händer när den finansiella oron i världen tilltar så ser man att successivt flyttas pengar nedåt i pyramiden. Man går ur aktier och in i statsobligationer, om oron tilltar mer kommer man att börja ta ut pengar/fiatvaluta i kontanter då man inte längre litar på banksystemets stabilitet. Man ser också att centralbankerna återigen har börjat successivt lagra mer guld i sina bankvalv och accumulerandet ökar i takt.

Det finns en bubbla i obligationer. När centralbanker trycker nya pengar och ökar skulden i systemet för att köpa statsobligationer (då själva stater är så skuldsatta att de inte klarar balansera sina budgetar) så trycker de artificiellt ned räntan så att den ej speglar risken som finns i det finansiella systemet. Systemet är nu så uppblåst att det snart kommer att börja sönderfalla. En del av de kvantitativa lättnaderna LTRO, har även används till att tillfälligt blåsa upp börsmarknaden som annars hotade börja falla kraftigt i slutet av 2011. Detta gör att centralbankerna tillfälligt dämpar oron på börsen i syfte att hålla kvar människor i detta pyramidspel så att de ej börjar flytta sina tillgångar ut från börsmarknaden. Det är ett pyramidspel där det inte fungerar när alla vill stiga ur sina positioner samtidigt.

Likviditet och pengar på kontot är det som gäller för närvarande. Cash is king! Det gäller att stiga ur sina positioner innan alla samtidigt springer mot utgången. Ansvaret ligger på en själv att skydda sina tillgångar och veta att vill det sig riktigt illa kan även fiat-valutor bli värdelösa när en stat sönderfaller. Då hjälper det kanske inte med insättningsgaranti på det statliga skyddade kontot. Att inneha finansiella tillgångar som handlas i andra valutor innebär även för närvarande en valutarisk då man exponeras mot det finansiella systemet. Reella tillgångar som fastigheter är också något som alltid har ett värde även om valutorna i sig blir värdelösa. 

Men en annan stor risk i systemet för närvarande är att med finansmarknadens eventuella föreståndande kollaps utraderas pensionssystemet och även merparten av människors samlade tillgångar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar