En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 17 april 2012

Exponentiell tillväxt av våra pengar och krediter..

Zerohedge publicerade idag en artikel av Chris Martenson, samma föreläsare som jag rekommenderar här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/peak-oil-forelasning-om-ekonomi-och.html.

Pengar som sådant, är en värdemarkör, den representerar ett värde och går att byta mot riktiga varor och tjänster men har inget inneboende värde i sig. Dock har vi haft pengar omkring oss så länge att de flesta ser det som att pengar har ett inneboende värde trots att det är fiktivt.

Pengar är inte samma sak som ekonomin i sitt helhet. I den verkliga ekonomin har vi verkliga behov som skydd, värme, mat, kläder, vatten och andra nödvändigheter.

När man översätter ekonomin till sin enklaste form består den egentligen av ett växande antal människor som försöker att tillgodose sina behov och önskemål. Fler människor (~ 80 miljoner fler varje år) översätter helt enkelt en allt större efterfrågan på jordens begränsade och ständigt begränsar resurser. Eftersom vår mänskliga önskan att konsumera är praktiskt taget obegränsad, är en viktig roll för pengar för att ge den brist som krävs för att dela upp en begränsad mängd varor och tjänster bland befolkningen. Det måste finnas en balans mellan pengar och saker som människor kan producera och distribuera, eller också måste priserna höjas radikalt.

Så låt oss nu föreställa oss en värld där verkliga saker finns i en begränsad mängd med begränsade leveransmöjligheter och sedan jämföra vår idé kring den nuvarande penningmängden för att få en känsla av var saker och ting är på väg.



Den här artikeln diskuterar även vad den exponentiella tillväxten av pengar och krediter i vårt finanssystem orsakar för bekymmer när vi inte kan hålla uppe samma exponentiella tillväxt i övrigt avseende ökningen av vår BNP med en egentlig tillväxt. Hittils har vi löst "glappet" som uppstår genom att istället fortsatt att höja krediterna i systemet genom mera skuldsättning istället, för att hålla balansen och takten i finanssystemet. Eftersom det hela tiden bygger på en ständig tillväxt.

Tillväxten har sedan skapandet av konceptet pengar, växt exponentiellt. Som alla exponentiella kurvor växer det långsamt i början, men dubbleringarna går allt snabbare och snabbare. Som det ser ut nu måste vi fördubbla  världens skuldsättning lite över en gång per tioårsperiod för att hålla jämna steg med den nuvarande utvecklingen.

Om vi misslyckas med att hålla den här takten slutar världens finansiella system att fungera som vi har brukat förvänta oss att de ska göra. Då kraschar finansmarknaden med allt vad det innebär. För närvarande så skjuts det in fantastiska summor av kvantitativa lättnader i systemet som då sedan bara försvinner in i systemet för att överhuvudtaget hålla det flytande. Men det kan inte längre växa längre i sig självt. Vi har nått världens gränser. Grundproblemet är förstås energi-krisen då vi inte längre har tillgång till billig olja.

Chris påpekar även att mängden övriga sedlar verkar ackumuleras så att nu sparas mer än tidigare. Trots högre arbetslöshet, och fattigdom så spenderas sedlarna hela tiden i långsammare takt. Folk sparar dem för framtiden. Det innebär att nu finns det stora mängder lagrade pengar i form av sedlar, och även en risk att dessa skulle kunna komma ut på marknaden samtidigt. Till exempel om medborgarna trodde att värdet på pengarna var på väg att falla, så skulle de försöka handla upp dem, och därmed orsaka hög inflation, eller hyperinflation.

Och problemet är att pengar inte är rikedom. Det är bara en markör för rikedom. Riktig rikedom är något helt annat. Det är problemet med pengar.
http://www.zerohedge.com/news/chris-martenson-trouble-money
Artikeln finns även att tillgå sedan tidigare, på Chris Martenson's hemsida http://www.chrismartenson.com/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar