En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 13 april 2012

Ett skuldbergens mount-everest i USA!


USA:s skuldberg har nått lite av en historisk nivå då de nu passerat nivån för sin egna BNP. Tillsammans med bland Grekland, Island, Irland, Italien, Japan och Portugal ingår nu USA i den grupp av länder vars skulder överstiger BNP – 15 230 miljarder dollar jämfört med 15 170 miljarder dollar, enligt de senaste BNP-siffrorna från i september 2011. Så även om utgifterna skulle kapas nu direkt så är inte någon ljusning att vänta, visar prognoserna. USA fortsätter att låna ungefär 4 dollar för varje 10 dollar det spenderar. Och för att BNP ska hålla jämna steg med skulderna behöver den ha en årlig tillväxt på 6 procent, vilket de aldrig kan klara i dagens ekonomiska läge. (http://www.svd.se/naringsliv/usas-skuldberg-nu-storre-an-landets-bnp_6760545.svd)

De har aldrig haft så många fattiga i USA som nu, i modern tid. 46 miljoner amerikaner levde i fattigdom förra året, så många människor har inte varit fattiga sedan regeringen började publicera statistik 1959. I procent är siffran den högsta sedan 1993 och nästan var sjätte invånare lever i fattigdom. (http://www.dn.se/nyheter/varlden/rekordmanga-fattiga-i-usa)

Är detta något som är värdigt det som brukade vara världens största ekonomi? I efterhand kommer många att fråga sig hur kom det sig att de lät det gå så här långt?

Som det ser ut nu finns det ingen möjlighet för dem att komma ikapp sin statsskuld och statsfinanserna cirkulerar ovanför avloppet och på lång sikt är dollarn körd, de kan inte försvara värdet på sin valuta. De har artificiellt hållit ned sina egna räntor genom att de köper upp sina egna obligationer så omvärlden har inte riktigt hunnit upptäcka detta ännu men det är bara ännu en sak som kommer att visa sig i sinom tid.

Håll i hatten, för det blir åka av. Sisten ned i källaren släcker lyset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar